Novinarke protiv nasilja: O slučaju Štajnfeld izveštavati bez senzacionalizma

Vesti 27. mar. 202121:18
Podeli:
Izvor: N1

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" ponovila je apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma.

Povod za ovo saopštenje su naslovne strane listova današnjih izdanja tabloida.

„Podsećamo uredništvo „Kurira“ da je vizuelna oprema teksta sastavni deo medijskog izveštavanja, te da objavljivanje fotografije iz predstave u kojoj su Štajnfeld i Lečić igrali, odnosno scene u kojoj mu ona sedi u krilu, može da odvrati mnoge žrtve od prijavljivanja seksualnog nasilja“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o „Srpskom Telegrafu“ i kolažu fotografija sa Instagrama Danijele Štajnfeld, grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ podseća da je, prema Kodeksu novinara Srbije, prećutkivanje činjenica izjednačeno sa iznošenjem neistina.

Navodni „vulgarni“ natpisi koje je Štajnfeld stavljala na Instagram deo su promocije jednog brenda, što se na njenom Instagramu vidi, ali je “Srpski Telegraf” to prećutao svojim čitaocima, dodaje se u saopštenju.

„Međutim, sve i da Štajnfeld jeste žena koja ostavlja lascivne poruke i slika se u provokativnim pozama, to ne sme biti upotrebljeno protiv nje, jer se tako šalje poruka da žena može da bude žrtva samo ako je „idealna žrtva“, što je daleko od istine. Svaka žena je u riziku od seksualnog napada, bez obzira na bilo koju ličnu karakteristiku, i mediji su dužni da to uzmu u obzir prilikom izveštavanja o osetljivim temama“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar