Novinarka: Prioritet saznati ko je iz vrha MUP dao Belivukovom klanu toliku moć

Vesti 30. jul 202118:22 24 komentara

Protiv Veljka Belivuka i pripadnika njegovog klana podignuta je optužnica na 322 strane, a novinarka portala Nova.rs Tanja Milovanović koja se bavila ovim slučajem kaže da uprkos tome još nemamo saznanja šta je sve u optužnici i ko se sve pominje, "osim ove kriminalne grupe od 31 pripadnika", među kojima je i Marko Miljković. Ističe da je prioritet da saznamo ko je iz vrha MUP omogućio ovom klanu da "deluje toliko dugo i doživi takav uspon".

„Nadam se da ćemo u ovom postupku imati prilike da čujemo iskaze i određenih funkcionera MUP koji su u vreme delovanja ovog klana bili na visokim pozicijama“, navodi ona u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

Ona podseća na slučaj Jovanjica, odnosno suđenje Predragu Koluviji i radnicima sa imanja Jovanjica zbog proizvodnje više od tone marihuane, gde smo, kako kaže „imali identičnu situaciju da je optužnica pisana na 400 strana, ali i pored 100 svedoka koliko je tužilac tražio da budu ispitani, nismo imali nijednog državnog funkcionera, iako su u javnosti dovođeni u vezu sa optuženima“.

„Prioritet je ko je ovom klanu dao ovoliku moć i omogućio im da deluju toliko dugo i dožive takav uspon. Najvažnije je da se utvrdi ko je iz vrha MUP omogućio to. Svesni smo da se tada na njegovom vrhu nalazio tadašnji ministar unutrašnjih poslova (a sada ministar odbrane) Nebojša Stefanović, a tu je bila i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović“, poručuje ona.

Milovanović pita „kako je moguće da policija nije imala operativnih saznanja o delovanju ovog klana, a mediji već godinama pišu o njemu i ukazuju na njegove aktivnosti“.

A upitana kako je moguće da inspektora beogradske policije Dejana Jovića, koji je 2017. učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka zbog ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda, koga su tada tabloidi „razapinjali“, sada veličaju kao „heroja koji je preživeo pakao“, ona ocenjuje da ovde imamo na delu kako prolaze policajci koji se trude da savesno rade svoj posao.

„On je radio na važnim slučajevima, između ostalog i na slučaju ubistva advokata Miše Ognjanovića, i tokom tih istraga dolazio je do nekih informacija, operativnih saznanja koji su vodili ka vrhu MUP, ubrzo nakon tih saznanja dolazi do toga da bude uhapšen i kreće velika hajka na njega u tabloidima. Apelacioni sud ga je u maju prošle godine pravosnažno oslobodio svih optužbi, to je dokaz da je on samo radio svoj posao koji je očigledno smetao vrhu policije“, ukazuje Milovanović.

Dodaje da „kada se vodila protiv njega hajka nazivan je prljavim inspektorom, a sada ga ti isti tabloidi slave kao heroja koji je preživeo pakao“.

„To je malo licemerno, jer smo svesni kako funkcionišu stvari i tabloidi u kojima se ništa ne objavljuje što nema amin od izvršne vlasti, u ovom slučaju SNS. Ali mi je drago što je rečeno, jer se na delu vidi da je on bio pošten policijac i kako prolaze oni koji savesno rade svoj posao“, navodi Milovanović.

Ona je komentarisala i slučaj advokata Dragoslava Miše Ognjanovića koji je ubijen pre tri godine, navodeći da istraga sve vreme tapka u mestu, dok je pre smrti, prema saznanjima koja su se pojavila u javnosti, bio tajno praćen od strane policije.

„Ako je bio na merama, kako je onda moguće da nema baš nikakvog traga koji bi mogao da preusmeri istragu“, pita Milovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare