Novinarka KRIK-a: Bogdanović nije odbio poligraf, želeo je neki drugi dan

Vesti 29. mar 202221:59 > 22:23 24 komentara
N1

"Boban Bogdanović je u intervjuu za KRIK izneo puno detalja, neko mora da ispita svaku činjenicu. Ukoliko se ustanovi da ima elemenata istine, onda se zna šta se radi u ozbiljnoj državi", poručio je bratanac Olivera Ivanovića, Aleksandar. Novinarka KRIK-a Milica Vojinović napominje da Bogdanović nije odbio poligraf, kako je MUP saopštio, već da nije želeo odmah posle saslušanja, nego neki naredni dan. Boban Bogdanović, koji godinama ima veze sa sportom i prijatelj je ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka, izjavio je za KRIK da je Olivera Ivanovića ubio Ljubomir Lainović iz Novog Sada, a da je naručilac ubistva kontroverzni kosovski biznismen Zvonko Veselinović.

Porodicu uznemiri takva stvar, kaže Aleksandar Ivanović za N1 i dodaje da pogleda intervju i pokušao da analizira način na koji Boban Bogdanović govori.

„Bio je smiren, staložen, uverljivo je iznosio podatke. Uverljivo možete i neistinu da iznesete, ali i vrlo tačne podatke, nije to tema kojom sme i treba da se bavi porodica. Tužilac treba da se bavi, ne sme je preskočiti. Komentar Brnabić ne priliči ni da ste nekoga pronašli na ulici, ona ne treba da se bavi ovim pitanjem, a još manje da se ovako oglašava. Promil nade gajim da će ovog puta neko stvarno da kaže – ovo je prevršilo svaku meru kakva god da je istina“, napominje Ivanović.

POVEZANE VESTI:

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović objasnila je ko je Bogdanović koji je govorio za njihov portal.

„Boban Bogdanović je prijatelj Aleksandra Gligorijevića, koji je kriminalac, visoko pozicioniran član klana do jednog momenta, na kraju je nastradao od klana. Ono što je važno je da je Boban njegov blizak prijatelj, nama je prvo bio fokus da proverimo istinitost tog odnosa, videli smo poruke u kojima se vidi da su bili bliski prijatelji. On je kasije objasnio da se poznaju od detinjstva. Imamo nekoga ko je bio blizak sa jednim kriminalcem koji je znao šta se desilo u slučaju Olivera Ivanovića. On je dobio novac od Belivuka i isplatio ga Lainoviću, koji mu je rekao da je novac dobio jer je izvršio ubistvo“, priča Vojinović.

Odmah nakon što je intervju objavljen, Bogdanović je otišao u Tužilaštvo, kaže Vojinović.

„Ali nije bilo nikoga da ga primi, odveden je u policiju gde je saslušavan nekoliko sati. Isrpičao je sve iz intervjua, rečeno mu je da će saslušanje biti prosleđeno tužiocu i da će na osnovu toga videti šta će s tim. Što je logičan sled događaja. Dobili smo skandalozoino saopštenje MUP-a, policija nije nadležna da govori i ceni takve stvari, to je prva stvar koja je nelogična, to radi Tužilaštvo. Druga stvar, ja prvi put čujem da svedok treba da donese dokaze, to radi Tužilaštvo, njemu policija nije ni tražila dokaze, on je voljan da priloži sve komunikacije sa Gligorijevićem i sve šta ima i rekao je da poligraf nije odbio već da nije želeo odmah danas, nego narednih dana“, rekla je.

Podsetimo, MUP je saopštio da je Bogdanović odbio predlog policijskih službenika da svoje navode potvrdi na poligrafu.

„Četiri godine prevelike ćutnje je idikatvino. Siguran sam da postoje dokazi i snimci, ali da je neophodno sačekati pravi trenutak kada će neko odlučiti koji je to trenutak da se sazna istina. Tako ćemo doći do veleobrta gde će se sve saznati“, smatra Aleksandar Ivanović.

„U svakom slučaju u zemlji koji je važan mi kao novinari ne dobijamo informacije. To je neverovatno. Neubočiajeno je da policija ovako brzo da saopštenje. Mi uvek podstičemo institucije da izlaze sa saopštenjima, a što se tiče ovog slučaja mi od Tužilaštva, neverovatno da ovoliko godina nismo imali nijedno orbaćanje. Čak ni u slučaju Belivuka nismo imali javnu konferenciju tužioca koji će nešto da kaže i da mu se postave pitanja. To je zatvorenost Tužilaštva koja ne uliva poverenje“, kaže novinarka KRIK-a.

U intervjuu za KRIK, ponovo se čulo ime Milana Radoičića. Aleksandar Ivanović kaže da se Oliver Ivanović sa njim nije poznavao.

„Često ga vidimo u društvu predsednika, to je poruka i ranije je predsednik upućivao podršku tom čoveku, Oliver je govorio da ga takva podrška brine i da to naš nacionalni interes na Kosovu ne vodi u dobrom pravcu. Ko god da je ubio Olivera Ivanovića, to nije mogao da uradi bez logističke podrške nekoga sa terena. Buni zašto nema snimaka sa kamera, ako su ga ubili Albanci, zašto se Srbi nisu organizovali i dokazali. Kada su mu zapalili automobil, on je na tom slučaju objašnjavao zašto nema snimaka. Komšija mu je rekao – nemoj da mi tražiš snimak jer će doći po mene. Nemoguće da policija nije uspela da pronađe nijedan snimak“, kaže Ivanović.

On je podsetio da je Bogdanović u izjavi rekao da je spreman i da se uputi na Kosovo i tamo da svoj iskaz.

„Ne bi smela da bude stvar da nagađamo da li neko treba da da izjavu, vrlo su jasne stvari, za neke slučajeve poput ovog, kad imate nekoga ko iskorači, Tužilaštvo mora hitno da reaguje i postupi u tom slučaju. Ja sam ubeđen da će stići poziv iz Prištine“, kaže on.

Napominje da su razlozi za ubistvo Olivera Ivanovića isključivo politički.

„Oliver nije bio u biznis projektima, on je početkom 2000, kada je sticajem životnih okolnosti zakoračio u politku, zakočio privatni biznis. Isključujemo to kao motiv. Oliver je politički smetao, on nije čovek koga ste mogli kao lutkicu da štelujete, nije bio džuboks koji peva šta želite. Imao je čvrst stav i na sve pokušaje zastrašivanja stavljao je do znanja da sa njim ne može tako. Prijavljivao je sve pokušaje zastrašivanja, svi su biloi upoznati s pretnjama“, rekao je Aleksandar Ivanović.

„Gligorijević je bio ta vrsta batine, kako je Bogdanović rekao da je prevaspitavao određene ljude koji su se aktivirali na opozicionoj strani. To se desilo u Kuli, bila je pucnjava, dosta je metaka ispaljeno i to je prošlo neprimećenmo. Ništa nije urađeno da Gligorijević bude procesuiran, kako je rekao Bogdanović, država stoji iza njega“, priča Milica Vojinović.

Milica Vojinović je navela da je Bogdanović za KRIK ispričao i ko je bio Gligorijević.

„Gligorijević, je kako je Bogdanović ispričao, kad je izašao iz zatvora, a uhapšen je u akciji „Sablja“ i osuđen na 15 godina zatvora, on je govorio da mu je idol bio Vučić još dok je bio u radikalima, bio je glasač SRS. Nakon što izlazi iz zatvora, povezuje se sa lokalnim političarima iz SNS. On je u Odžacima bio ono što nazivamo lokalnim batinašima, one koje znamo po crnim džipovima. Odrađivao je te neke prljave poslove na lokalu za SNS, to nam priča Bogdanović i vrlo je ideološki bio u tome, podržavao je iz uverenja SNS i Vučića. On, kako priča Bogdanović je bio u kontaktu sa predsednikovim bratom, ali je bio jako dobar prijatelj sa Danilom Vučićem. Ovu drugu tvrdnju je Bogdanović potkrepio porukama, vidi se u prepisci na Instagramu da Gligorijević Bogdanoviću skreće pažnju da ne kritikuje SNS i predsednikovog sina i navodi da to moli jer mu je Danilo blizak prijatelj i da nije u redu i da oseća odgovornost prema Danilu. Bogdanović ističe da je to njihovo prijateljstvo iz detinjstva toliko jako i da nisu hteli da ga prekidaju, uprkos razmimoilaženju na političkoj osnovi, imali su poverenja“, kaže novinarka KRIK-a.

Objasnila je da je Gligorijević bio član kriminalne grupe i pre nego što je Belivuk bio vođa, odnosno dok je šef bio Aleksandar Stanković – Sale Mutavi.

„Prema Bogdanovićevoj priči, bio je značajan u grupi za vreme Stankovića i nastavlja za vreme Belivuka. Držao je deo za Vojvodinu, držao je navijače i radio je kriminalne poslove. Bio je blizak sa Belivukom, u nekom trenutku Gligorijević je hteo da preuzme vođstvo i zbog toga je ubijen. Doveli su ga u Ritopek“, kaže ona.

Dodaje da su pokušali da dobiju odgovore na tvrdnje koje je izneo Bogdanović, ali da odgovor nisu dobili.

„Jasno je da predsednik ne treba da nas obaveštava o rezultatima poligrafa, izvitoperena stvar je da predsednik obaveštava o istragama. Čak i zemlje u okruženju imaju konferencije na koje izlaze tužioci kada se rasvetle slučajevi. Mi šest, sedam godina nismo imali konferenciju tužilaca. Neverovatno je da nas je o svim istragama većim obaveštavao predsednik, što je bizarna stvar“, rekla je Vojinović.

Kako kaže, treba saslušati svakoga ko nudi informacije o slučajevima.

„To je posao Tužilaštva, da sasluša potencijalne svedoke i da dalje postupa. Ono što mi imamo iskustvo je da se to ne dešava. M smo hteli da porknemo Tužilaštvo, jer slučajevi ne smeju da se zaborave“, naglašava Milica Vojinović.

Kad čujete ovu priču i spoznate u kakvom sistemu živite, to uznemiri bilo kog posmatrača a kamoli ako ste član porodice, zaključuje Aleksandar Ivanović.

„Ja samo jedan motiv imam. Ubeđen sam da je plan i scenario onoga ko je naručio ovo je da će da se zaboravi za tri meseca. Moja obaveza je da ne dozvolim da im ta ideja uspe i da se Oliver zaboravi. Važno je zbog svih građana da se utvrdi ko donosi odluke da se neko likvidira. Na vašoj televiziji sam bio desetine puta, ali niko iz moje porodice nije dobio poziv da govori na RTS. Postavlja se pitanje, zašto bi smetalo da se čuje na RTS naša stvar“, pita se bratanc ubijenog Olivera Ivanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare