Novinar o plakatima na zidu redakcije 021: Slučaj prijavljen, sad je na policiji

Vesti 21. apr 202121:14 > 21:25 9 komentara

Na zidu kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, proteklog vikenda osvanuli su nacionalistički plakati. Novinar tog radija Zoran Strika kaže za N1 da su, čim su primetili te plakate, slučaj prijavili policiji, ali da nemaju nikakve informacije šta je urađeno od tada.

Na plakatima se nalazila poruka: „Autonomaši, ovo je Srbija“. Desničarska organizacija „Tradicionalisti“ javno se pohvalila lepljenjem plakata. Iako nisu direktno pominjali Medijsku kuću 021, organizatori su naveli da su „poslali jasnu poruku svim autonomašima“, kao i da „osuđuju svako delovanje separatističkih organizacija na prostoru severa Srbije“ i da će „uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija“, piše portal 021.

„Čim smo primetili te plakate na kući gde se nalazi radio, prijavili smo slučaj MUP-u, sad je dalje na njima, ali nismo dobili neke povratne informacije šta se dešavalo. Sami plakati nisu problematični, njihov sadržaj nije toliko problematičan, ali jeste ono što je propratilo te plakate, a to su poruke na društvenim mrežama“, kazao je Strika.

Poruke su, kako objašnjava, prilično dvosmislene.

„Od te organizacije su i ranije bile upućivane nama poruke, ali ovog puta su se oni pohvalili javno da su lepili po gradu te plakate i na Instagramu su napisali da će učiniti sve kako bi sprečili delovanje separatističkih organizacija. Mi zaista nismo nikakva separatistička organizacija, mi smo medij koji radi svoj posao onako kako bi svi mediji trebalo da ga rade“, rekao je.

Na pitanje da li to može da bude opasno za njihov rad, Strika kaže da „to jeste problematično“.

„Ono što pravi razliku u odnosu na neke pređašnje poruke jeste što je neko došao direktno fizički na radno mesto gde su novinari naše redakcije i rešio da pošalje neku poruku. Danas to mogu biti plakati, sutra nešto drugo. Krajnja instanca jeste da neko od članova redakccije bude tu napadnut. To je ono što nam je problematično, i naravno ta slika u javnosti koja može da se stvori – da sutra neko od naših novinara zatraži izjavu od nekog građanina i da mu on kaže – ne želim, jer ste separatistički medij. Tako nešto ne bi bio veliko iznenađenje“, rekao je Strika.

Govoreći o položaju lokalnih medija, novosadski novinar kaže: „Rekao bih u jednoj rečenici – što južnije, to tužnije. Novi Sad nije toliko mala sredina, i dalje drži do neke kulture dijaloga, koliko god to sad delovalo apsurdno u kontekstu napada na mog kolegu Daška Milinovića, ali u odnosu između predstavnika vlasti prema medijima, nije tako drastično, kao recimo u Nišu, gde imamo slučaj sa kolegama Južnih vesti i gradonačelnice koja otvoreno priznaje da njima predstavnici vlasti ne treba da daju izjave. To u Novom Sadu nije slučaj“.

Naravno, dodaje, postoje određeni problemi da se dobiju odgovori na neka škakljiva pitanja.

„Ali u toj situaciji, mi odemo na pres konferencije i pitamo gradonačelnika“, navodi.

Šta desničari žele da poruče ispisivanjem grafita i lepljenjem plakata po ulicama? Strika kaže – žele da pokažu da su tu, prisutni.

„Nisam siguran da je neko kažnjen zbog ispisivanja grafita mržnje, oni se upućuju raznim osobama. Pre mesec i više dana smo imali grafit koji je bio uvredljiv za našu redakciju, oni tu veličaju Ratka Mladića i ostale… Svim tim, oni upućuju poruku da su tu, žele da stave do znanja da postoje, da imaju svoje delovanje, strukturu. Oni jesu marginalne grupe i stalo im je da, preko grafita pošalju poruku, da se vide, a onda i kroz medijske reakcije na sve to“, ocenjuje Strika.

O napadu na Daška Milinovića, a kasnije i skupu podrške u Novom Sadu, Strika kaže da on neće promeniti mnogo.

„Da promeni određene stvari, jedan skup ne može. Možda delujem pesimistički, ali jedan skup neće promeniti mnogo toga. S druge strane, dobro je staviti do znanja da postoje građani koji ne pristaju na to da imate otvoreno iskazivanje fašizma na ulicama. Pri tom u 21. veku, meni deluje deplasirano da govorimo o fašizmu ili nacizmu, po meni je ta priča završena 1945. godine“, zaključio je Strika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare