Novi zakon „obeshrabruje“ poslanike većine: Nismo mi lopovi

Vesti 23. sep 202119:24 > 19:50 33 komentara

Skupština Srbije usvojila je po hitnom postupku izmenjeni Zakon o sprečavanju korupcije, prema kome će, između ostalog, javni funkcioneri biti krivično odgovorni za lažiranje podataka o imovini i prihodima. Dok stručna javnost poručuje da je Srbija po ovom pitanju odavno trebalo da se uskladi sa evropskim standardima, poslanici vladajuće većine tumače promene u zakonu kao obeshrabrivanje za bavljenje javnom službom.

Izmenjena slova zakona su ih, kako sami kažu, naterala da se osete kao lopovi i kriminalci, ali je ipak ogroman broj njih osetio i da treba da glasa za. A tu paradoksalnu i neuspelu pobunu narodnih poslanika protiv promena zakona o sprečavanju korupcije, pokrenuo je pre dva dana predsednik odbora za pravosuđe.

POVEZANE VESTI

„Doći ćemo u situaciju da uskoro više niko neće da bude javni funkcioner, jer ovo nije normalno. Ovde polazimo od pretpostavke ovaj je sigurno lopov pa ćemo i njega da ograničimo, jer čim je došao na javnu funkciju sigurno ide da krade, neće da prijavi imovinu. Ovo je užasno pogrešno. Dokle više i kome da udovoljavamo“, upitao je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

Podsećamo da su zamerke na postojeći Zakon u Ministarstvo pravde odavno stigle iz Saveta Evrope, čiji je član i Srbija.

Primedbe na važeći Zakon o sprečavanju korupcije:

1. Nema jasnih kriterijuma za izdavanje saglasnosti ili ograničenja javnih funkcionera da obavljaju druge poslove.

2. Javni funkcioneri imaju diskreciono pravo da prijavljuju, odnosno ne prijavljuju, jedan deo imovine i prihoda, da njihova imovina i prihodi nije javno dostupna, da maksimalne novčane kazne za prekršaje nisu dovoljno visoke.

3. Neprijavljivanje prihoda ili davanje lažnih informacija o prihodima javnih funkcionera nije krivično delo.

„Ja se ne osećam kao lopov, nisam došao u 80-toj godini da kradem i neću takvo tretiranje mene. Imovina je u redu, to ne možeš da zaboraviš, imaš kuću, stan itd… ali ti računi koje dobijaš negde sa strane, levo-desno, to je dekuražiranje ljudi da se bave javnom službom“, izjavio je advokat i poslanik Toma Fila.

Poslanika SPS-a Tomu Filu, kako sam objašnjava, nervira i to što javni funkcioneri moraju da prijavljuju prihode Agenciji za borbu protiv korupcije, umesto da to ona sama radi. Obaveza prijavljivanja imovine i prihoda je i do sada postojala, u fokusu izmena je odgovornost odgovaraju iz Transparentnosti Srbija.

„Ono što se menja jeste da bi postojala krivična odgovornost ne samo ako neko namerno lažira podatke o svojoj imovini, već ako namerno lažira podatke i o svojim prihodima. Meni se to čini logično“, izjavio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Javni funkcioneri su do sada na pitanje: „Odakle vam novac da kupite sliku, stan ili automobil“, mogli da odgovore sa: „Gotovina“. Od sada se uvodi i dužnost prijavljivanja gotovog novca, ali Nenadić objašnjava da bez traženja dokaza o poreklu tih para, a toga u izmenjenom zakonu neće biti, opet ima prostora za zloupotrebe.

„Ako namerava da se bavi nečasnim radnjama, onda unapred kaže – staviću ja 100.000 da imam, iako ih nemam, i tako anticipira svoje buduće nezakonite prihode“, kaže Nenadić.

A deo kritika stručne javnosti gotovo predvidiv: još jedan zakon koji je na brzinu pripremljen i Skupštini upućen na hitno usvajanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare