Na Sretenje novi protest, premijerka poručuje – zovite me telefonom

Vesti 13. feb 202219:06 > 20:25 20 komentara

Četvrti dan kampovanja ispred Predsedništva ekološki aktivisti organizovali su šetnju do RTS-a odakle je, kako kažu, sve počelo - zabranom emitovanja reklame protiv Rio Tinta. Novi protest najavljuju za Dan državnosti, 15. februar, sa samo jednim zahtevom - trajnom zabranom eksploatacije litijuma i bora. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je aktivistima da imaju njen broj telefona i da joj se niko nije obratio.

Nevidljivi za vlast u kampu ispred Predsedništva, ekološki aktivisti iz više krajeva Srbije prošetali su Beogradom i ponovili svoj zahtev kako bi se očuvala životna sredina.

Povezane vesti

„Predsednik koji se stidi sopstvenih građana nedostojan je i može da govori koliko god hoće: kandidujte se na izborima, pobedite, pa radite šta želite. Ko god da pobedi neće moći da radi šta želi, to ponašanje je nedostojno. Do 15. februara na Sretenje, dan Prvog srpskog ustanka je dan kada želimo da se ispune naši zahtevi da Vlada ima osnova da traži usvajanje Zakona po hitnom postupku, prosledi ga parlamentu i da usvajanjem zabrane iskopavanja litijuma i bora svi zajedno kažemo – Srbija nije na prodaju“, rekao je direktor kampanje „Kreni promeni“ Savo Manojlović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručuje ekološkim aktivistima da mora da se poštuje precedura, da odluka ne može po hitnom postupku, ali i da aktivisti imaju njen broj i da mogu da joj se jave.

„Što se tiče ekoloških aktivista, oni imaju moj broj telefona, imamo stalnu komunikaciju, mogu da dođu ako je bilo šta nejasno, da provere i završimo posao“, rekla je Brnabić.

Ona je i zapitala:

„Šta ako se sutra, kao što nismo znali za jadarit da poistoji pojavi neki drugi mineral, kriptonit, i u njemu ima procenat litijuma, jel’ bi smeo da se iskopava po toj zabrani pošto smo zabranili iskopavanje litijuma i bora?“.

Što se tiše nedoumica o tome šta bi se zabranilo, stiže konkretno objašnjenje meštana Gornjih Nedeljica koji kažu kakav su zahtev predali:

„Aleksandre Vučiću, dozovi se pameti, naredi svojim poslušnicima da sutra izglasaju zahtev koji smo predali o trajnoj zabrani istraživanja eksplotacije i prerade minerala koji u sebi sadrže litijum i bor, da ne ostane našoj deci sa istim problemima da se bore“, poručio je Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Ekološke aktiviste i dalje podržavaju i javne ličnosti koje traže da vlast zaštiti ono što je ljudima najvažnije

„Mi imamo šta da jedemo, pijemo i šta da dišemo i ne damo da nam se to uništava“, kaže glumica Svetlana Bojković.

Aktivisti će i noćas spavati ispred Predsedništva na Andrićevom vencu gde su četvrti dan i, kako kažu, predsednik Srbije još nije dolazio na posao i nisu ga videli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare