Novi protest na Starici: Aktivisti uspeli privremeno da spreče radove Ziđina

Vesti 26. jun 202213:33 > 14:57 22 komentara
Aktivisti iz Ne dam

Odbornica u Skupštini opštini Majdanpek Irena Barbulović kaže za portal N1 da su aktivisti juče uspeli da spreče radove na osmom grebenu planine Starice koje je pokušala da sprovede kompanija Ziđin. Ona dodaje da je glavni njihov zahtev da im se kaže koje su granice rudnika, da li je oblast na Starici na kojoj Ziđin radi prodata toj kineskoj kompaniji i da li imaju sve dozvole. Navodi da su se obraćali ministarstvu, lokalnoj samoupravi, vladi, ali ni od koga nisu dobili nikakav odgovor.

„Jučerašnji protest je prošao mirno, nije bilo nikakvih sukoba, preko 20 aktivista je bilo na planini Starici, u našem kampu na sedmom grebenu planine. Kineska kompanija Ziđin je poslala još prekjuče tešku mehanizaciju, znači ponovo je počela sa radovima na tom osmom grebenu, što smo mi sprečili tako što smo izašli na greben, napravili blokadu, malo smo i šetali, ali smo ih blokirali pa su kamioni stali. U prvom mahu su pozvali MUP, dva sata se čekalo da stignu, sve to vreme su kamioni stajali. Kada su došli pripadnici MUP legitimisali su nas, uzeli nam izjave, mi smo tražili da nam kažu koje su granice rudnika, pitali smo ih zašto ne smemo da budemo ovde, nema nikakvih obeležja da je tu rudnik, policija nije odgovorila, kazali su da ne znaju“, priča Barbulović za N1.

Povezane vesti

Dodaje i da su aktivisti tražili od policije da legitimiše i vozače Ziđina, „da vidimo njihove putne naloge, oni su kazali da nemaju to pravo da rade“.

„Pitali smo ih zašto su tu, oni su rekli da su tu po prijavi Ziđina da smo ih gađali kamenjem. Dali smo svi izjave da to nije istina, a to su potvrdili i radnici obezbeđenja Ziđina – da se ništa nije desilo“, kaže odbornica iz udruženja građana Ne dam.

Navodi i da je pauza u radovima trajala oko četiri, četiri i po sata, a onda su „popodne ponovo dovukli mehanizaciju, ali su došli i određeni pripadnici Ziđina, kineski radnici, jedan od njih tečno govori srpski, nisu nam se predstavili, ali mislim da nisu direktori, ali jesu rukovodioci“.

„Sami su zaustavili mehanizaciju, vrlo lepo smo s njima razgovarali, rekli su da imaju dozvolu, tražili smo papire, ali smo rekli da to prevashodno tražimo od naših vlasti da nam daju objašnjenje, jer smatramo da je ovo vlasništvo Republike Srbije i da oni ne smeju da budu tamo. I oni su se čudili da nam niko ništa nije rekao“, kaže Barbulović.

Prema njenim rečima, kineski radnici su rekli da će osmi greben nastaviti da miniraju, „da moraju da grade još nekih 200 metara dubinski zbog te neke skrivene opasnosti, kako je oni zovu, a da nadalje sedmi i ostale grebenove neće da diraju. Mi im iskreno ne verujemo, ali mi nemamo ništa protiv niti njih, niti rudarenja, rudnik mora da radi, samo smo u strahu da će nam se taj jedini štit od rudnika srušiti“, zabrinuto poručuje odbornica i dodaje da su kineski radnici rekli da će sve što su aktivisti rekli preneti svojim direktorima.

Ona kaže da je danas na Starici sve mirno, nema radova, a upitana šta će dalje činiti aktivisti, ona navodi da je za sredu zakazana redovna sednica SO Majdanpek, na kojoj će pokušati na dnevni red da stave pitanje Starice i miniranja.

„Nama je dužnost da pokušamo kroz skupštinu da dobijemo odgovore, pošto su među odbornicima i radnici Ziđina, a i predsednik opštine je dužan da nam nešto kaže, a on ćuti sve vreme. Iskreno se nadamo da će neko odreagovati, da nam neko kaže kupili su, imaju dozvole“, poručuje Barbulović.

Upitana da li će se povući ako se ispostavi da je Ziđin kupio tu oblast i da ima potrebne dozvole, ona kaže da u tom slučaju nemaju pravo da se bune na ovaj način.

Upozorava i da ljudi šetaju Staricom, „a pritom oni izvode radove, to je nenormalno, prvo iz bezbednosnih razloga. Ako oni skinu te grebene sa cele starice, mi ćemo udisati nenormalnu prašinu. Ko nije bio i ko nije video, on ne zna šta je to – nemoguće je disati“.

Aktivisti

Ističući da nikada rudnik nije bio u podnožju Starice, a kamoli na samoj planini, ona kaže da su osmi greben gotovo srušili, „ali da ne idu dalje, jer ako odu, onda ovde nema života“.

„Zovemo se Ne dam, Ne dam reke, Ne dam šumu, Ne damo staricu, ali videćemo koliko ćemo moži da izdržimo, kompanija (Ziđin) je velika“, poručuje Barbulović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare