Novi pokušaj pregovora – očekivanja da susret Vučića i Kurtija smiri tenzije

Vesti 17. avg 202219:1522 komentara
Podeli:

Nakon više od godinu dana zastoja u dijalogu na najvišem političkom nivou u četvrtak će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastati u Briselu uz posredstvo Evropske unije. Sastanak dvojice lidera dolazi u jeku višemesečne krize na Kosovu u vezi sa registarskim tablicama i ličnim dokumentima, pa otuda i očekivanja da bi susret trebalo da doprinese smirivanju tenzija.

Srbija je posvećena dijalogu a od Prištine traži da dogovoreno ispuni, poručio je predsednik Srbije pred put u Brisel.

„Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Poruke predsedniku Srbije stižu i iz političkih partija.

„Tok i rezultati sastanka u Briselu odrediće dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji i od ključnog su značaja za Srbiju i srpski narod. Zato bi svi politički subjekti u Srbiji trebalo da budu jedinstveni u podršci predsedniku Vučiću u ovim danima kada se odlučuje praktično o ratu ili miru na Kosovu i Metohiji“, izjavio je lider SPS-a Ivica Dačić.

„Vučić greši što iznova odlazi u Brisel na pregovore sa separatističkim vlastima bez zajedničke pregovaračke platforme usvojene u Skupštini. Ako dođe do nacionalnog konsenzusa oko ovog ključnog državnog pitanja, a za to se Dveri zalažu, to će samo ojačati njegovu buduću pregovaračku poziciju i državnu politiku prema Kosovu“, ocenio je lider Dveri Boško Obradović u pisanoj izjavi.

„Da bar se krene sa Zajednicom srpskih opština koja realno nema neka ingerencije i to je više pravljenje političkih priča i kupovine nekih rejting poena za lokalne izbore nego što to realno moglo da smeta nekome u Prištini“, kazao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Urednik RTV Mir iz Leposavića problem vidi u populističkim potezima kosovskog premijera i srpskog predsednika. Podseća da je dogovorom iz 2013. godine Srbija prihvatila integraciju institucija u kosovski pravni sistem.

„Onda mu je palo na pamet da sada suverenitet treba da vrati, ali da vrati narod tako što će se sučeliti i sukobiti na barikadama i blokadama direktno sa naoružanim ljudima“, naveo je Nenad Radosavljević.

Veruje da tokom razgovora u Briselu o paketu koji se odnosi na registarske tablice i dokumenta postoji šansa za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Verovatno u nekom obliku koji bi na kraju krajeva pružio mogućnost Vučiću da ne ispadne gubitnik kao mnogo puta pre“, dodao je.

Sastanak u Briselu je krizni menadžment u cilju smirivanja tenzija na relaciji Beograd – Priština, smatra koordinator radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

„Glavno pitanje kako rešiti tu, i bezbednosnu, i političku krizu. Otuda mislim da su sva pitanja već na stolu. Da nema, bez obzira šta kažu iz Prištine, da nema teme koja se neće otvoriti i optimista sam da će doći do nekog dogovora, možda ne pismenog ali svakako usmenog, da se smire strasti i da se situacija rešava kroz pregovore a ne na barikadama“, uverava Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Dan pre sastanka sa kosovskim premijerom, predsednik Srbije sastao se sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom a na Tviteru se pohvalio i đakonijama iz srpske Misije u Briselu.

Komentari

Vaš komentar