Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Vesti 29. jan 202106:55 > 14:57 34 komentara

Avion sa 40.000 doza ruske vakcine "sputnjik V" sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a dočekao ga je ministar za inovacije Nenad Popović.

Nenad Popović je rekao za RTS da je danas stiglo 20.000 doza komponente 1 i 20.000 doza komponente 2.

povezane vesti

„Samo pre manje od 15 sati ove vakcine su bile u fabrici ‘Generijum’ u Vladimirskoj oblasti, ali uz izvarednu logistiku i podršku cele Vlade Srbije, članova koji su ovde u Beogradu i onih koji su još uvek u Moskvi, to je već sada u Beogradu. To je bio ozbiljan logistički poduhvat i trebalo je dobiti sve dozvole“, rekao je Popović.

Naglasio je da su vakcine dopremljene u specijalnim kontejnerima težine blizu 200 kilograma na temperaturi od minus 20 stepeni, kao i da se ona sve vreme kontroliše.

„Ovo je samo prva količina od 40.000 od ukupno dva miliona vakcina koje će u Srbiju doći u toku februara i marta“, istakao je Popović.

Istakao je da je skoro deset dana bio u Rusiji i razgovarao sa njihovim zvaničnicima.

„Interes za rusku vakcinu u celom svetu je ogroman, Srbija je na njihovoj listi prioriteta broj jedan i ovaj dolazak vakcina u Srbiju danas pokazuje koliko Rusija ima bliske odnose sa Srbijom“, naveo je Popović.

Dodao je da smo mi prioritet u budućnosti i u proizvodnji vakcine.

„To će omogućiti Srbiji u naredne dve, tri nedelje nastavi razgovore o proizvodnji vakcina Sputnjik V u Srbiji na Institutu Torlak. 11. Februara očekujem dolazak ruskih ekperata koji će zajedno sa našim ekspertima u Ministarstvu zdravlja razgovarati kako da  što pre otpočne proizvodnja ovih zaista izvanrednih vakcina u Srbiji. U februaru i martu očekujemo isporuku i ostalie količine od dva miliona doza vakcina. „, najavio je Popović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare