Novi izveštaj EK, a zamerke stare: Pritisak na pravosuđe, „curenje“ iz istraga

Vesti 01. jun 202119:31 3 komentara

Veliki pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji, javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine, izostanak strategije za suzbijanje korupcije - to su, između ostalih, ocene koje stoje u polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u ispunjavanju ključnih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Reč je o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava.

Novi izveštaj, zamerke stare. U dokumentu Evropske komisije se navodi da je i dalje veliki pritisak na sudstvo i tužilaštvo. Ističe se da vladini službenici, uključujući i neke na najvišem nivou, kao i članovi parlamenta, redovno javno komentarišu istrage ili sudske postupke ili pojedinačne tužioce i sudije. Znači, sve po starom.

Povezano:

„Ako vidite izjave ili komentare na prošlogodišnji, iz juna, takođe izveštaj o napretku u ova dva poglavlja, vi ćete videti da su to potpuno iste formulacije, da cure informacije iz sudskih  procesa da se ljudima sudi u tabloidima, da nema dovoljnih garancija da će svedoci biti zaštićeni… Taj odnos prema reformi pravosuđa je ključ cele priče“, navodi Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

U dokumentu se navodi i da „tabloidi koriste informacije o tekućim istragama ili slučajevima, što rezultira diskreditacijom članova pravosuđa ili tužilaštva“.

„Mislim da su te zamerke osnovane i da su na mestu, na kraju možemo biti svedoci toga da zaista iz nekih istraga otkrivaju informacije u vreme kada su te infomacije zaštićene najvećim stepenom tajnosti. Informacije u istrazi su dostupne samo za stranke u postupku, a u predistražnom postupku, odakle možda još i češće cure informacije, su dostupne samo organima postupka i ne bi smele biti dostupne nikom“, naveo je Radovan Lazić.

U oblasti nezavisnosti pravosuđa, konstatuje se da je Vlada dostavila predlog za izmenu Ustava Skupštini, čime je ovaj proces pokrenut u parlamentu. Taj proces pažljivo prati i civilno društvo.

„Zaista mislim da je najverodostojniji dokaz da je Srbija razumela sve ove poruke iz izveštaja je upravo odnos prema Ustavu, prema njegovom sadržaju i načinu i atmosferi u kojoj će taj Ustav biti donet“, navodi Dragojlović.

Na osnovu izveštaja o vladavini prava, zemlje članice vodiće raspravu narednih dana o daljim koracima u pregovorima sa Srbijom. Održavanje nove međuvladine konferencije najavljeno je za jun, ali još nije izvesno da li tada mogu da budu otvorena i nova pregovaračka poglavlja, odnosno „klasteri“, u skladu sa novom metodologijom proširenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare