Novi dan o „produženom“ kovidu, gošća dr Tatjana Radosavljević

Vesti 28. jan 202114:46
Izvor: N1

Od kovida 19 do sada je obolelo oko 100 miliona ljudi u svetu, a broj umrlih premašio je dva miliona. Mnogo nepoznanica prati epidemiju od samog početka. Primećeno je da se kod pacijenata koji su bolnički lečeni, ali i kod onih sa blažom slikom, tegobe nastavljaju i posle lečenja. Šta je takozvani produženi kovid, kakve posledice virus ostavlja na pluća lečenih pacijenata i šta je važno znati sada kada je počela vakcinacija? O tome u temi jutra govori pulmološkinja dr Tatjana Radosavljević.

Da li je i na koji način moguća vakcinacija onih koji boluju od malignih, kardiovaskularnih, endokrinoloških i drugih bolesti? O tome govori Marko Milovanović iz Udruženja pacijenata.

Štampu ovog jutra prelistava novinar Slobodan Stupar.

Srbija ne samo da je i dalje zemlja sa visokim nivoom korupcije, ona je 2020. godine i nazadovala na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije Transparency International. Koji su ključni problemi, da li je pandemija pogoršala stanje, o nezakonitom poslovanju javnih preduzaća, na koji način se dobijaju najvredniji poslovi sa državom i zašto tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju, govori programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Srpski kandidat za Oskara, film pod nazivom „Dara iz Jasenovca“, sniman je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i kroz sudbinu desetogodišnje devojčice, koja je ostala bez majke i brata i junački se bori da sačuva život mlađeg brata, su ispričane sudbine hiljade logoraša koji nisu preživeli zverstva. Od 5. februara počinje distribucija u Americi, a premijera u Srbiji je zakazana za 22. april. O ovom filmskom ostvarenju razgovaramo sa glumcem Zlatanom Vidovićem, koji igra ulogu oca glavne junakinje, devojčice Dare.

Vodimo vas i u Dorćol Platz na izložbu “Mini hidrocentrale-maksi razaranje”, koju organizuje galerija Ozon, a koja je za posetioce otvorena do 5. februara.

Komentari

Vaš komentar