Novi dan o novim sojevima i vakcini, pričamo i o žrtvama i svedocima kriminala

Vesti 19. feb 202114:40 0 komentara
N1/ Shutterstock

Naučni tim Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba identifikovao je različite sojeve koronavirusa u Hrvatskoj, nalik brazilskom soju. Da li su ove mutacije opasnije i koliko se brzo šire? Koji testovi su najefikasniji za identifikaciju novih sojeva? Zašto je važno da poznajemo genetiku koronavirusa? Koliko su vakcine efikasne kada je reč o novim sojevima?

O tome u temi jutra razgovaramo s dr Oliverom Vugrekom, molekularnim biologom, vođom istraživanja o novim sojevima koronavirusa sa Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i dr Nadom Kulić Kapuljicom, virusologom.

O akutelnim temama kroz pregled štampe razgovaramo s Rankom Pivljaninom, urednikom portala Nova.rs.

Evropski dan žrtava kriminala u Srbiji ove godine biće obeležen konkretnim pomakom u pogledu zaštite žrtava i svedoka krivičnih dela u okviru sudskog postupka. Žrtve i svedoci će, po proceni suda ili kada dobiju status posebno osetljivih svedoka, umesto u sudnici, svedočenje moći da obavljaju putem video-linka u posebno opremljenoj prostoriji, uz prisustvo advokata i uz podršku psihologa ili socijalnog radnika. Tim povodom gošća N1 biće Radmila Dragičević Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda.

Društvena angažovanost, bunt protiv nepravde, ali i pružanje podrške dobrim idejama glavni su principi na kojima počiva rad muzičkog sastava „Horkestar“. Ova grupa samoorganizovanih pojedinaca već 21 godinu neguje specifičan muzički i izvođački stil, a nedavno su snimili i spot za pesmu „Magla“ u kojoj otkrivaju koji društveno-politički problemi godinama privlače pažnju građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!