Novi dan o kovid otpadu, gost i Igor Marojević

Vesti 20. feb 202113:45
Podeli:
Izvor: N1

Tokom 2020. godine proizvedeno je oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procenjuje se da je 1,56 milijardi završilo u okeanima, pokazalo je istraživanje grupe “Oceans Asia”. Podaci o rastu zagađenja od početka pandemije u okeanima su zastrašujući, a procene kažu da je za raspad jedne maske potrebno 450 godina. Kovid otpad pojavljuje se kao i novo nerešeno pitanje Zapadnog Balkana – u Srbiji je samo jedna opština – Gornji Milanovac – obezbedila posebne kontejnere za odlaganje zaštitnih maski i rukavica.

Kako upravljati kovid otpadom? Mogu li nepropisno bačene maske i rukavice biti prenosnici zaraze? Koliko je količina plastičnog otpada porasla tokom pandemije? O tome u temi jutra govore Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije i profesorka Univerziteta Singidunum i profesor Igor Jezdimirović iz udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”.

O tome kako protiče vakcinacija u Srbiji, kao i o epidemiološkoj situaciji izveštavaju naši reporteri.

Štampu listamo sa piscem Igorom Marojevićem.

Slučaj Jovane Bakule, zamenice marketing menadžera modne kompanije P.S. Fashion koja je primila nagradu, pa optužila firmu za mobing i izrabljivanje otvorio je temu uslova rada u modnoj industriji u Srbiji. O društvenim i ekonomskim aspektima mode i modne industrije u Novom danu govoriće Dunja Jovanović, autorka i voditeljka podkasta F.fm – o modi, ali ozbiljno.

Gost Novog dana biće i Vladimir Dekić, direktor ansambla “Kolo”.

Komentari

Vaš komentar