Novi dan o imunološkom odgovoru na vakcine, gosti Riha, Aleksić, Lena Kovačević

Vesti 16. feb. 202121:25
Podeli:
Novi dan špica logo poster
Izvor: N1

Kada primimo vakcinu protiv koronavirusa, potrebno je da prođe određeno vreme da naš organizam izgradi imunološki odgovor koji će nas zaštititi, pa zbog toga lekarii pozivaju ljude da se pridržavaju preventivnih mera čak i nakon vakcinacije. Većina vakcina protiv koronavirusa daju se u dve doze, obično u razmaku od tri do četiri medelje, kako bi se povećao nivo antitela i povećala vaša zaštita. Čitav postupak obično traje oko 28 dana i završava se ubrzo nakon što primimo drugu dozu.

Šta su pokazale dosadašnje analize, kakav imunološki odgovor daje svaka od vakcina protiv kovida koja je u upotrebi kod nas? O tome u temi jutra govore dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije Medicinskog fakulteta i Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Štampu ovog jutra listamo sa novinarkom Antonelom Rihom.

Ministarstvo zdravlja trenutno radi na kreiranju Plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite – Masterplanu, sa ciljem da se u narednih 15 godina, obezbedi poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite. U toku su javne konsultacije koje traju do 22. februara, a shodno Nacrtu tog plana, Zavodi za zdravstvenu zaštitu studenata trebalo bi organizaciono horizontalno da se spoje sa domovima zdravlja. Koji organizacioni, ali i drugi problemi mogu da se jave prilikom lečenja studenata prema aktuelnom Nacrtu, za Novi dan govori dr Mila Paunić, epidemiolog, član SLFS-a Studentske poliklinike.

Uživo smo na Beogradskom sajmu, pratimo kako protiče revakcinacija protiv koronavirusa.

Prvi osnovni sud u Beogradu presudom je obavezao potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića da Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije, plati odštetu od 300.000 dinara, jer mu je neistinitim navodima u vezi sa slučajem „Jovanjica“ povredio čast i ugled, potvrdio je Vučićev punomoćnik, advokat Vladimir Đukanović. Miroslav Aleksić je naš gost tim povodom…

Ljubitelje spoja pop i džez muzike ovih dana obradovao je novi singl Lene Kovačević. Pevačica i kompozitor poklon svojim slušaocima dala je na Dan zaljubljenih. O novom singlu „Crni leptir“, po čemu je drugačiji od ostalih njenih pesama, gde pronalazi inspiraciju, i o njenoj sve većoj popularnosti u Turskoj razgovaramo sa Lenom Kovačevićem.

Komentari

Vaš komentar