Novi dan, nova platforma opozicije – šumovi na „internet“ vezama

Vesti 13. feb 202119:34 > 19:53 25 komentara

Do početka dijaloga vlasti i opozicije ostalo je, prema dosadašnjim informacijama, nešto više od dve nedelje. Poznato je ko su posrednici, ko domaćin, ko neće za pregovararčki sto, ali ne i kako će nastupiti predstavnici opozicije koja je na pomenutom dijalogu insistirala. Danas je predstavljena nova, druga platforma oko koje su saglasne Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Inicijativa Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju.

Novi dan, nova platforma opozicije – preciznije, posle jedne u petak, druga je predstavljena u subotu. Za stolom drugi akteri, ali dosta slični zahtevi:

„Druga platforma opozicije – formiranje prelaznog tela za sprovođenje izbora (ministarstvo za sprovođenje izbora ili koordinacioni telo), paralelno uredništvo informativnog programa RTS-a i RTV-a, vanredni izbori uz razdvajanje izbora za različite nivoe vlasti, moratorijum na izborne promene, rokovi – šest do devet meseci za potpunu implementaciju“.

N1

Tako je na papiru, a za slikovit prikaz pobrinuo se Janko Veselinović, iz Pokreta za preokret.

„Nije važno koje je mačka boje, bitno je da lovi miševe. A ta tela, paralelna uredništva, poverenici, oni treba da love miševe koji su se već nagojili“, rekao je on.

POVEZANE VESTI

Kao i oni pre njih, spremni su da miševe ne love sami.

„Otvoreni smo za saradnju sa drugim opozicinim partnerima“, rekla je Dragana Rakić, iz Demokratske stranke.

Kada je već tako – šta se dogodilo pa su dve grupe opozicionih partija izašle sa dva dokumenta u dva dana?

„Neki nam nisu nikada odgovorili niti su nam poslali svoju platformu. Dakle, ja smatram da postoji mogućnost za razgovor ali ne preko medija“, objašnjava Veselinović.

Na pitanje da li treba da odgovore na mejl ili makar telefonski poziv, Veselinović sleže ramenima i ćuti.

Da je bilo šuma na „internet“ vezama priznaju i u Novoj stranci.

„Ja sam sada od vas prvi put video ovu platformu. Nažalost, ili se nismo razumeli, pošto dopisivanjem imejlom možete da se ne razumete“, kaže Aris Movsesijan, iz Nove stranke.

N1: Znači, dopisivali ste se?

„Znate kako to izgleda, vi pošaljete mejl – ne dobijete odgovor, oni pošalju mejl – ne dobiju direktan odgovor“, odgovara on.

Do nekog uspešnijeg dopisivanja… Opozicija koja želi dijalog sa vlašću uz posredstvo Evropske Unije ima dve platforme i ne puno vremena do početka marta da usaglase jednu. Osim pitanja da li će uspeti – nepoznanica je i gde su Dveri Boška Obradovića i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare