Novi dan: Kosovo- najskuplja ruska reč

Vesti 27. apr. 202214:49 > 14:547 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ruski predsednik Vladimir Putin pokušao je u utorak UN-ovom generalnom sekretaru Antoniju Guterešu da objasni zašto je priznao dve odmetnute regije na istoku Ukrajine koje su proglasile nezavisnost, pozivajući se na "presedan Kosova".

Postoji li istorijski pravni, politički ili  bezbednosni kontekst i sličnosti između Kosova, Donjecke i Luganske Narodne Republike? Da li je Kosovo postala „najskuplja ruska reč“ i hoće li se pitanje južne srpske pokrajine rešavati na istočnom frontu? Da li je Vladimir Putin ovim defakto priznao nezavisnost Kosova? U Temi jutra gostuju Boris Varga, politikolog i novinar i Slobodan Samardžić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

Sa novinarkom Jovanom Polić ovog jutra prelistavamo najnovija izdanja dnevne šampe i komentarišemo aktuelne teme.

Srbija treba da učini dodatne napore da podrži slobodu izražavanja i da ojača institucije za ljudska prava, a svi političari moraju da se suprotstave govoru mržnje, navodi se u godišnjem Izveštaju o ljudskim pravima i demokratiji u svetu visokog predstavnka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. Kako ojačati ulogu i značaj nezavisnih institucija i efikasniju zaštitu ljudskih prava, pre svega LGBT populacije i Roma? O tome za Novi dan govori Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Čuveni festival zabavne muzike „Beogradsko proleće“ održava se u petak, a jedna od učesnica je i Jasna Gospić sa pesmom „Bijeli grad“. Jedna od najboljih pop pevačica bivše Jugoslavije, nekadašnja "Ambasadorka" je naša muzička gošća ovog četvrtka.

Komentari

Vaš komentar