Novi dan: Ima li rešenja za krizu u BiH?

Vesti 19. dec 202112:52 > 16:093 komentara
Podeli:
Novi dan
Izvor: N1

Politička kriza u BiH sve se više zaoštrava. SAD i Evropska unija pre nekoliko dana su otkazali svoje posredovanje u pregovorima oko izborne reforme, naglasivši kako u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini nema spremnosti za kompromis te nije moguće očekivati nikakav napredak u pregovorima oko izmene izbornog zakona.

U međuvremenu je većina probošnjačkih stranaka najavila da se povlači iz pregovora o izbornoj reformi dok se ne sankcioniše Milorad Dodik kako bi ga se prisililo da odustane od bojkota rada državnih institucija. Nemačka u Briselu najviše zagovara sankcije, ali saglasnosti na nivou EU oko sankcija protiv Dodika još nema. Šta je pravi kontekst eskalacije najnovije političke krize koja trese susednu državu već duže vreme – Dodikov napad na državne institucije i pokušaj vraćanja nadležnosti na Republiku Srpsku, duboka korupcija, ili neuspeh oko pregovora o izbornoj reformi? U zemlji u kojoj dominira zapaljiva retorika, a kompromisa oko važnih tema nema ni vidiku, otvara se pitanje – može li se kriza iz Bosne i Hercegovine preliti na region i da li je opravdan strah od novog oružanog sukoba?

O tome u temi jutra razgovaramo sa Dušanom Janjićem, spoljnopolitičkim analitičarem i osnivačem i predsednikom Foruma za etničke odnose i sa Aleksandrom Popovom iz Centra za regionalizam.

Najnovija izdanja dnevne štampe ovog ponedeljka listamo sa Brankom Miljušem, članom predsedništva Stranke slobode i pravde.

Komentari

Vaš komentar