Novi 6. oktobar: Građani da nam prijave nezakonitosti kao pripremu za lustraciju

Vesti 06. maj 202114:127 komentara
Izvor: N1

Pokret Novi šesti oktobar poziva građane koji znaju za primere korumpiranosti u sudskoj i izvršnoj vlasti, u državnoj upravi, socijalnoj službi, kao i nezakonito postupanje državnih organa po političkim nalozima, da dostave njihova imena i obrazlože sumnje u nezakonitost.

U saopštenju Novog šestog oktobra kaže se da se, povodom kriminala u pravosuđu, korupcije i zloupotrebe institucije socijalne zaštite, ovaj pokret tokom proteklih meseci obraćao brojnim domaćim i stranim ličnostima i organima.

„Razlog tome je što su u tom sistemu, uz obilatu podršku određenog broja sudija, uočeni, na osnovu medijskih izveštaja i naših neposrednih saznanja, najteži oblici kriminala – najteži i u moralnom smislu i u smislu činjenice da su za tu vrstu krivičnih dela u svim pristojnim zemljama zaprećene veoma dugačke zatvorske kazne. Naime, radi se o trgovini decom i starateljstvima nad decom, hraniteljstvima, oduzimanju dece političkim protivnicima vladajuće garniture u Srbiji, kao i siromašnim građanima“, saopšteno je.

Iako je nosiocima izvršne i pravosudne vlasti ukazivano na pomenute slučajeve, njihove reakcije nije bilo, dodaje se u saoštenju i ukazuje da su na otvorena pisma reagovali predstavnici međunarodne zajednice, pojačanim zahtevima za reformu pravosuđa.

Lustracija se ovog puta neće moći izbeći kao što je izbegnuta 2000. godine, dodaje se u saoštenju: „Mi za taj trenutak moramo biti spremni i zato pokrećemo inicijativu, uključujući ovaj Poziv, da već sada napravimo listu za lustraciju ljudi u pravosuđu, ali i u izvršnoj vlasti. Od vlasti u Srbiji zahtevamo da pomenute ljude već sada lustrira, a neke od njih i krivično goni“.

Novi šesti oktobar obraća se građanima i poziva sve koji smatraju da su određene sudije, tužioci, zaposleni u državnoj upravi, socijalni radnici ili drugi nosioci vlasti korumpirani, da postupaju po političkom diktatu, da namerno donose nezakonite odluke čija se nezakonitost može obrazložiti, ili da zloupotrebljavaju pravosudnu ili rukovodeću funkciju u tužilaštvu ili u sudu, da dostave njihova imena i obrazlože zašto sumnjaju na nezakonitost njihovog rada.

Novi 6. oktobar i udruženja i institucije s kojima sarađuje postaraće se da sve prijave dobiju odgovarajuću pažnju, kaže se u saopštenju Pokreta koje je potpisao prof. Vojin Rakić. Dopisi se mogu uputiti na adresu: [email protected]

Komentari

Vaš komentar