Novaković: Kapitalizam će pojesti svoju glavu u trci za profitom

Vesti 08. jul 202214:30 > 14:34 8 komentara
Bojana Novaković
Vivien Killilea / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nema ništa zeleno u zelenoj ekonomiji, osim novca (dolara), ocenili su učesnici debate, na kojoj je predstavljena međunarodna Deklaracija protiv iskopavanja litijuma, koja će biti potpisana u subotu u Gornjim Nedeljicama.

Glumica Bojana Novaković, koja je aktivna u pokretu „Marš na Drinu“, istakla je da kompanije i vlasti govore o „zonama žrtvovanja“ prilikom eksploatacije resursa, minerala, uz napomenu zašto se ne bi „žrtvovala“ plastika, vojna industrija, mašine koje koriste vodu za rad.

Pročitajte još

„Najvažnije resurse uništavamo za mašine kojima eksploatišemo resurse, kapitalizam će pojesti svoju glavu u trci za profitom“, ocenila je Novaković.

Učesnici su kao primer naveli i fabriku električnih automobila Tesla u Nemačkoj, koja troši vode koliko i 40.000 stanovnika susednog mesta.

Ekološka aktivistkinja iz Portugalije, Čeila Kaliku Rodriges, navela je da u regionu, koji obuhvata 60 odsto biodiverziteta zemlje, postoji 22 rudnika iz kojeg se eksploatišu resursi.

Ona je saglasna da se zelena tranzicija ne može smatrati zelenom kada se njome ekspoloatišu resursi, uništavaju voda, zemlja, hrana, ukazujući da je to „zelena tranzicija za kompanije i elite“.

Ako uništimo hranu, zemlju, vodu, neće ništa biti zeleno, rekla je Rodriges i oštro kritikovala i Evropsku uniju, koja nudi subvencije i finansira projekte „zelene ekonomije“.

Učesnici debate ukazali su da Rio Tinto, koji je aktivan u Srbiji u dolini Jadra, ima skoro 30 procesa širom sveta, ali da je primer Srbije trenutno najuspešniji.

Oni su saglasni da se u Deklaraciji protiv iskopavanja litijuma ne radi samo o eksploataciji resursa, već o solidarnosti, saradnji, izgradnji poverenja među ekološkim aktivistima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare