Novaković: Branićemo obalu Dunava fizički, ako bude potrebno

Vesti 28. jul 202115:51 7 komentara

Potpredsednik Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora Novi Sad Borislav Novaković pozvao je tužilaštvo da reaguje „zbog brodogradilišta u vlasništvu kompanije ’Galens’“, koja u dosluhu s gradskom vlašću Novog Sada planira da ukrupni posed na priobalju Dunava.

„Reč je trgovini uticajem koju ni gradonačelnik Miloš Vučević ni ’Galens’ više ne kriju“, rekao je Novaković na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Narodne stranke Novi Sad.

Novaković je, kako prenosi Narodna stranka, najavio će sa građanima „ako treba, sa građanima i aktivistima fizički braniti obalu Dunava“.

„Ako misle da ovo može da prođe, grdno se varaju“, istakao je Novaković.

Otkako je Institut „Jaroslav Černi“ i zvanično saopštio da nema ničeg problematičnog u premeštanju nasipa, javnosti je potvrđena namera kompanije „Galens“ da brodogradilište, koje je kupila 2017. godine, pretvori u stambeno-poslovni kompleks koji investitor označava kao „humani“.

Najavljeno je pomeranje nasipa i dodatno učvršćivanje obale, i to u granicama novoplaniranog kompleksa.

Novaković je rekao da je ceo posao „pripreme terena za zahteve ’Galensa’ primer privrednog kriminala koji bi trebalo da istraže nadležni organi“.

„Za uređenje priobalja trebalo bi prvo održati javnu raspravu i da nadležni jasno i nedvosmisleno kažu šta im je namera i u kom obimu“, rekao je Novaković.

„Svaki put kad mi dobijemo neke insajderske informacije, oni (SNS i gradska vlast) kažu da to nije tačno, pa se posle ispostavi da smo sve vreme bili u pravu. Neka izađu i jasno kažu šta je šta. Do ovog trenutka to nisu uradili, niko nije video dokument koji je izradio Institut ‘Jaroslav Černi’ u celini, postoji zavera ćutanja. ’Galens’ očito telefonira gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću šta želi“, dodao je Novaković.

Novaković je naveo da se i u slučaju priobalja ponavlja isti obrazac kao i u prethodnim projektima „Galensa“ – kupuje se bezvredno zemljište, koje kasnije izmenama urbanističkih planova dobija ogromnu vrednost.

„Odjednom će novim Generalnim urbanističkim planom, izmenama plana generalne i plana detaljne regulacije na prostoru brodogradilišta i okruženja biti predviđena stanogradnja, što nije bilo tako u trenutku kupovine brodogradilišta. Pogledajte šta gradonačelnik mora da uradi da bi pogodovao kompaniji ’Galens’. Pritom je to krivično delo trgovina uticajem, jer da ’Galens’ nije imao dogovor s gradonačelnikom i obećanje da će biti menjana urbanistička dokuementacija, oni nikad to ne bi ni kupili. U trenutku kupovine je to zemljište u koritu reke, a ako pomere nasip 500 metara u dubinu, to postaje jedno od najvrednijih građevinskih zemljišta“, rekao je Novaković, a prenosi NS.

Novaković je ukazao ukazuje na obavezu konverzije zemljišta – tri ključne parcele na pomenutoj lokaciji još uvek su u vlasništvu države, dok je jedna u vlasništvu Grada Novog Sada, a na jednoj od njih pravo korišćenja ima „Galens“.

Pravo korišćenja će, kako je rekao, biti pretvoreno u pravo svojine za „Galens“, a samo je pitanje da li će to biti urađeno putem licitacije ili „nekog marifetluka“.

„Očigledno je da ’Galens’ želi i da ukrupni posed i da će pokušati da dođe do preostale tri parcele na kojima nema ni pravo korišćenja ni svojine. Videćemo kako će to uraditi, ali zakon predviđa konverziju uz naknadu – po ceni tržišne vrednosti zemljišta. Ovo smatram vrhunskim kriminalom i ovako nešto nigde u državi nisam video na ovaj način“, naveo je Novaković, prenosi 021.rs.

Gradski odbor Narodne stranke Novi Sad predložio je da Grad raspiše međunarodni tender za uređenje obale u Novom Sadu na potezu brodogradilišta, Kameničke ade, Šodroša, Ribarskog ostrva i mornarice, na kojem će moći da učestvuju sve arhitektonske kuće koje to žele.

„Tako ćemo dobiti najbolje moguće rešenje. U protivnom se vrtimo u krug i bavimo više nečim što ima veze s privrednim kriminalom, a ne sa razvojem Novog Sada“, rekao je Novaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare