Novac iz budžeta Valjeva ide medijima bliskim SNS-u, čak i u drugim gradovima

Vesti 25. apr. 202120:038 komentara
Podeli:

Nova garnitura vlasti, stara praksa. Novac iz budžeta grada Valjeva za sufinansiranje medijskih sadržaja otišao je medijima čiji su vlasnici bliski SNS-u, što mnoge više i ne čudi. Ali i dalje deluje neverovatno da se na konkursima novac dodeljuje medijima iz drugih gradova, dok lokalni koji nisu po meri vlasti ostaju kratkih rukava.

Većina valjevskih novinara se ponadala da će promena rukovodstva grada doneti pravedniju raspodelu sredstava za sufinansiranje medija na ovogodišnjem konkursu. Međutim, to se nije dogodilo.

I ove godine, kao i ranije, novac je otišao na iste adrese.

Povezane vesti:

Od 7,8 miliona dinara, koliko je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno za medije, više od tri miliona otišlo je medijima sa sedištem u Beogradu, Nišu i Šapcu, skoro polovina. Zato veliki broj valjevskih medija, na izdisaju, na konkursu nisu dobili nijedan dinar. Među njima su i oni koji istrajavaju decenijama, kao što su TV „Marš“, internet novine „Kolubarske RS“, „Valjevska iskra“, portal „Patak“.

Valjevski novinari se sa pravom pitaju da li je Komisija za izbor projekata uopšte ocenjivala projekte.

„Naravno kao i svih predhodnih godina gleda se ko je vlasnik medija, gleda se uređivačka politika tog medija i gleda se koliko mediji lepo pišu o aktuelnoj vlasti i takvi mediji i projekti prolaze“, kaže vlasnica internet novina Kolubarske.rs Darija Ranković.

Ako afirmativno pišete o SNS i koaliciji na čelu grada, kao što to čini poslednjih godina valjevska “Vujić Televizija” na konkursu nećete imati problema. Ova televizija, jedna od tri u gradu, dobila je 2,6 miliona dinara. Televizija VA plus, tri puta manje, 800 hiljada.

„Mislim da se ponavlja situacija iz prethodnih godina i da tu nema ništa novo, verovatno se zna ko i koliko novca treba da dobije. TV VA plus se našla među onima koji su dobili neka sredstva, ali mislim da nije korektno prema ostalim medijima u gradu. Ako se izdvajaju sredstva iz budžeta grada onda ta sredstva treba da dobiju mediji u lokalu. Ovako imamo više medija iz Beograda, iz Niša, Šapca, kojima su dodeljena značajna sredstva“, smatra direktorka TV VA plus Branka Jeftić.

Darija Ranković smatra da se SNS i u ovom slučaju samo pridržavala svog zlatnog standarda „da je novac građana Valjeva, odnosno građana Srbije, njihov novac i da oni svoj novac mogu da dele svojim ljudima, preko svojih ljudi“.

„Samo ću neke primere izneti. Tri beogradska medija na istoj adresi Mekenzijeva 79 dobila su skoro milion i po dinara. Direktor dva medija na toj adresi je Zoran Majdak, član SNS. Niška televizija Kopernikus je u vlasništvu poverenika SNS u Nišu Zvezdana Milovanovića. Član komisije je bila novinarka niške televizije Zona plus koja je u vlasništvu Nikole Gašića, sina Bratislava Gašića, šefa BIA-e…“, kazala je Rankovićeva.

Slobodan Ćirić, novinar i član Upravnog i Izvršnog odbora UNS-a, postavlja pitanje stručnog i moralnog integriteta komisije koja odlučuje o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja.

„Ko su ti medijski eksperti koji se tu pojave, ko su novinari iz raznih udruženja koja bi trebalo da budu reprezentativna, ali zakon nije utvrdio na koji način se ta reprezentativnost utvrđuje. Tako da ima puno sumnjivih tipova koji sede u tim komisijama i mislim da se mnogo više vode nekim političkim kriterijumima nego kriterijumima struke i mnogo više slušaju šta im neko došapne sa strane i izdiktira kome da daje novac nego što stvarno procenjuju vrednost projekata i opredeljuju sredstva u skladu sa kvalitetom projekta“, rekao je Slobodan Ćirić.

Na primeru valjevskog konkursa više je nego očigledno da se ideja o sufinansiranje medija pretvorilo u svoju suprotnost. Za početak možda ne bi bilo loše da novac u unutrašnjosti, u lokalu, ostane lokalnim medijima, pošto Beograd ima svoj budžet, znatno veći od svih.

A i ministarstva imaju svoje konkurse na kojima mogu svi mediji ravnopravno da konkurišu.

Komentari

Vaš komentar