Završen sastanak Vučića i Kurtija, delegacija Srbije razgovarala sa Borelom

Vesti 15. jun. 202107:33 > 12:4635 komentara
Podeli:
Izvor: Twitter/@JosepBorrellF

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, u kojem su se prvi put sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, završen je u Briselu. Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

„Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija“, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa zvaničnicima EU.

Povezane vesti

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je za Pink da je delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, imala „dobar sastanak“ sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Borelom, koji „razume posvećenost“ Beograda dijalogu.

Sastanak je bio dobar, pokazali smo želju za nastavkom dijaloga, da razgovaramo o pitanjima nesalih osoba, energetici, krupnim pitanjima, rekao je Petković i naglasio da je Borel razumeo ono što srpska strana traži.

Razumeo je našu posvećenost dijalgu i spremnost da idemo u normalizaciju odnosa, rekao je Petković, navodeći kako je Borel najavio da će o ishordu trilateralnog susreta izvestiti i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Vučić je na to rekao da Srbiju interesuje da li će biti pomaka u dijalogu i da je delegacija došla da se dogovara, da se krene u pravcu nromalizacije odnosa i postizanja kompromisnog rešenja, predočio je Petković.

Unija blisko sarađuje sa SAD po pitanju Kosova i to otežava našu poziciju, ali tu smo i borićemo se. Bolje da smo za briselskim stolom, nego da imamo nestabilnost na terenu, zaključio je Petković.

Borel je u poruci uoči sastanka pozvao Prištinu i Beograd da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, ali i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sastanak su istakli su da je reč o nastavaku procesa započetog još 2011. godine, a ne početak novog dijaloga.

Uoči sastanka predsednik Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog. Poručio je da pred Srbijom nisu laki dani i da situacija nije ružičasta, ali da „nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, i da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost“.

Poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Komentari

Vaš komentar