Nova runda dijaloga, novo ništa – a u tabloidima informacije o izborima

Vesti 02. avg. 202119:19 > 19:4523 komentara
Podeli:

Sedam stranaka opozicije sastalo se sa predstavnicima vladajućih partija i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru međustranačkog dijaloga, poznatijeg kao "onaj u kom ne učestvuju stranci". Atmosfera dobra, razgovor konstruktivan, bez trzavica, ali i bez ikakvog rešenja. Tako su novinari i ovaj put čekali dva sata da bi saznali da će za mesec dana biti poznato hoće li izborni uslovi biti poboljšani.

Sastali se dvanaesti put, dvanaesti put da ne kažu – ništa.

Povezane vesti:

„Veoma konstruktivan i veoma dobar sastanak“, proglasio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Takav je to bio sastanak, a evo šta su radili dva sata, koliko je trajao.

„Danas smo jednostavno sintetizovali sve zahteve i sve predloge koji su isticani do sada“, rekao je Dačić.

I šta su se na kraju dogovorili?

„(Da) pristupimo pronalaženju rešenja koja bi podrazumevala međusobni dogovor…“ kazao je predsednik skupštine.

Govorio je Dačić polako i dugo, ali je, novinarski rečeno, s ovog dogođaja bilo nemoguće napraviti vest.

„Pa je l’ znate vi kako je do sada bilo, ja samo nasledio pravila, to su pravila četam hausa, ne govori se dok se ne postigne dogovor“, rekao je on.

A pravila su tu da ih opozicija krši. Šta je vlast prihvatila od predloga opozicije, da li je išta i šta je uopšte bilo na tom sastanku?

„Pa… eh šta je bilo, znate i sami da pregovaramo, ovo je jedan u nizu sastanaka. Imaćemo još dva-tri sastanka gde ćemo konačno znati šta je to što je vladajuća koalicija… gde je spremna da napravi ustupke kada je u pitanju poboljšanje izbornih uslova“, rekao je Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.

Od konkretnih odgovora samo konkretna smatranja opozicije: smeta im funkcionerska kampanja, trebalo bi da ih u medijima bude više, RTS krši zakon, skupo naplaćuje emitovanje predizbornih spotova, može li to besplatno…

Sve to kaže opozciija, samo ne kaže šta vlast smatra o njihovom smatranju.

„Za tačno mesec dana od danas mi ćemo imati konačni odgovor vlasti. Ili će oni početi da poštuju Ustav i zakone ili će ponovo imati na ulici ljude koji nemaju drugi način da se izbore protiv ove vlasti koja ne želi da prihvati demokratske izbore i slobodne medije“, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Ili četam haus ne važi za provladine tabloide, ili je u redovima članova Radne grupe neka krtica, tek pojavili su se citati sa sastanka, i to oni koji nose glavnu vest: da će izbori biti na svim nivoima, istog dana, između 20. marta i 3. aprila.

Komentari

Vaš komentar