Nova.rs: Vučić postao glavni pregovarač za Kosovo mimo Ustava, Vlade i Skupštine

Vesti 24. nov 202214:0023 komentara
Pregovori, dogovor, Kosovo, Kurti, Vučić, Beograd, Priština
Izvor: N1

Predsednik Aleksandar Vučić je malo formalno, malo neformalno, čas zvanično, a čas nezvanično glavni pregovarač Srbije u dijalogu Beograda i Prištine već celu deceniju, a tu ulogu ima i kao predsednik, iako to ne bi moglo biti obuhvaćeno ni njegovim ustavnim ovlašćenjima, niti Platformom o KiM i Rezolucijom koje su 2013. godine usvojene u Skupštini Srbije, piše portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Platforma o KiM i Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KiM, koju je Skupština Srbije usvojila 13. januara 2013. godine, na predlog Vlade Srbije, ovlašćuje vladu da vodi pregovore i propisuje joj obavezu i da o toku razgovora redovno izveštava Skupštinu Srbije, podseća Nova.rs.

Kao prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić bio je deo tima i u trenutku kad je potpisan Briselski sporazum, iako paraf na ovaj dokument nije stavio on već, kako je i trebalo, tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić.

O tom periodu u svojoj zvaničnoj biografiji Vučić navodi: “Aktivno učestvuje u pregovorima Vlade Republike Srbije i privremenih institucija vlasti u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije. Doprineo je tome da u aprilu 2013. godine dođe do potpisivanja briselskog sporazuma, čime je po prvi put od 1999. godine stvorena realna osnova za to da srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji uspostavi institucije koje će biti priznate od međunarodne zajednice”, piše Nova.rs.

„Zato ostaje nejasno zašto Vučić svako malo pokušava da opere ruke od ovog sporazuma, sa onim već čuvenim ‘nisam ja potpisao’”, navodi ovaj portal.

Ustav po pitanju predsedničkih ovlašćenja kaže:

“Predsednik Republike predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja, vrši i druge poslove određene Ustavom. Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije”.

Kako navodi Nova.rs, Vučić je u više navrata govorio kako ga je Vlada Srbije ovlastila da bude glavni pregovarač u dijalogu s Prištinom, ali nikad nije objasnio kad i kako. To pitanje su više puta postavili i predstavnici opozicije tokom predstavljanja poslednjeg Izveštaja Vlade o Kosovu, međutim, odgovor nisu dobili.

U izjavi iz 2019. za TV Prva Vučić je rekao da je sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, iako zna da će po tom pitanju biti politički poražen, navodi ovaj portal.

„Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda”, rekao je tada Vučić.

Komentari

Vaš komentar