Nova.rs: Sutra nema sednice Kriznog štaba

Vesti 08. mar 202116:49 15 komentara
N1

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, na kojoj će se razmatrati skraćenje radnog vremena kao i privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata, neće biti održana sutra, iako se spekulisalo da će tako biti. To je nezvanično za Nova.rs potvrđeno u Vladi Srbije. Tako pitanje učinkovitosti mera koje smo imali minulog vikenda ostaje za sada neispitano.

Broj obolelih od kovida 19 u Srbiji na dnevnom nivou više od dve nedelje prelazi 3.000, dok lekari danima ukazuju na to da je zdravstveni sistem prenapregnut. Tako je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović danas rekao da će pacijenti iz kovid bolnica u Beogradu biti upućivani u Kruševac na lečenje zbog nedostastka kapaciteta u prestonici.

povezane vesti

Zbog toga lekari traže pooštravanje epidemioloških mera, podseća Nova.rs.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović objasnio je da će medicinski deo štaba tražiti još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

“Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati”, rekao je dr Tiodorović.

Naglasio da je da nas, kao i prethodnog, sledećeg vikenda najverovatnije očekuje celodnevno zatvaranje.

Nakon prethodne odluke Kriznog štaba, učenici srednjih škola juče su u potpunosti prešli na onlajn nastavu. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da će ova mera za učenike srednih škola važiti do petka, a da će o njenom eventualnom produžetku Krizni štab odlučiti u toku ove nedelje.

Tokom prethodnog vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe. U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom celog vikenda.

Izuzetak su bili hotelski kafići i restorani koji su tokom vikenda mogli da uslužuju samo goste koji imaju prijavljen boravak. Kada je reč o ustanovama kulture, samo pozorišta su mogla da rade do 21 sat, dok su bioskopi bili zatvoreni.

Planirani sportski događaji su održani, ali bez prisustva publike. Mere koje su trenutno na snazi propisuju da ugostiteljski objekti, tržni centri i ostale usluge mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat.

Na snazi je i zabrana okupljanja više od pet ljudi u zatvorenom prostoru, kao i obaveza nošejna maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu. Za ulazak u Srbiju obavezni su PCR testovi ili karantin od deset dana za sve osim građana koji ulaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare