Nova.rs: Sporni tender izbacio dugogodišnje zakupce kafea „Atrijum“ iz posla

Vesti 22. feb 202217:17 1 komentar
kafić knez mihailova beograd
N1

Kafe "Atrijum" je za preko dvadeset godina, koliko stoji u blizini Malog Tašmajdana, stekao status kultnog mesta među studentima, ali i profesorima Tehnološko metalurškog i okolnih fakulteta. Kako zakupac ovog ugostiteljskog objekta kaže, "Atrijum" je mesto na kome se skupljala probrana klijentela, čime se čuvao ugled fakulteta koji se nalazi u Karnengijevoj 4. Tome je, međutim, došao kraj nakon spornog tendera koji je dugogodišnje zakupce izbacio iz posla, piše Nova.rs.

Zakupac se na javni poziv za zakup lokala od 150m2, do sada javljao čak pet puta. Četiri puta je pobeđivao na tenderu, a u isti lokal, koji je postao porodični biznis, prema procenama veštaka, uložio je gotovo 100.000 evra.

Kada je peti put trebalo da rutinski produži petogodišnji ugovor , dobio je i usmene garancije dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta, prof. dr Petra Uskokovića, koji je samo dva meseca kasnije, kako kaže ugostitelj, grubo pogazio datu reč, piše Nova.rs.

„Prirodno je da smo se, kao dugogodišnji zakupci, raspitali za produženje našeg ostanka ovde. Imali smo načelni dogovor sa dekanom fakulteta, rukovali smo se, međutim on to nije ispunio“, rekao je korisnik ovog prostora.

Kako piše Nova.rs, problem nastaje kada se na tender javljaju firme koje se dovode u blisku vezu sa sekretarom fakulteta, Vladimirom Aranđelovićem. Kako kažu zakupci „Atrijuma“, upravo je dogovor između dekana i sekretara fakulteta o nameštanju tendera doveo do toga da se zakupci „Atrijuma“ izbace iz posla, jer je pobeda na tenderu, navode zakupci, obećana kumu sekretara.

„Na javni oglas se javilo nekoliko ponuđača a pobedu na tenderu odnela je firma iza koje stoji kum sekretara fakulteta“, rekao je zakupac, izrazivši sumnju da je tender na kom je učestvovao – namešten, dodaje se na portalu Nova.

Kako je sukob interesa u ovom slučaju teško dokaziv, deluje da je zakupac kafića razumeo situaciju ali da, prirodno, želi da dobije nadoknadu za sredstva koja je uložio u objekat, dodaje se.

Međutim, nakon navodnog nameštenog tendera, strahuje da će dekan i sekretar fakulteta koristiti svoj uticaj i u slučaju eventualne sudske procene lokala, pa će tako za mesto u koje su uložene desetine miliona dinara dobiti znatno manju nadoknadu, piše Nova.rs.

Zakupac veruje da će, iako je „obmanut“, za šta poseduje i materijalne dokaze, dobiti satisfakciju u vidu pristojne i realne nadoknade za uložen novac, vreme i trud, kao i da će na nekom drugom mestu naći pravdu i mogućnost za nov početak, daleko od ortačkih tendera i dogovorenih poslova, dodaje Nova.rs.

Povodom komentara zakupca da je tender namešten i da je izbačen iz posla zbog dogovora sekretara fakulteta i njegovog kuma, a da je sve to „aminovao“ dekan fakulteta, oglasio se i Vladimir Aranđelović, sekretar fakulteta.

„Postupak izdavanja u zakup je sproveden u skladu sa Uredbom koja reguliše ovu oblast. Čitav postupak je sprovela tročlana komisija u kojoj nisam član niti sam imao učešće u bilo kojoj fazi postupka i okončan je bez ikakvih žalbi na koje su stranke učesnice imale pravo u skladu sa Uredbom. Odabrani ponuđač je ponudio cenu zakupa koja daleko prevazilazi početnu cenu ustanovljenu oglasom“, naveo je Aranđelović, ne odgovorivši na pitanje da li je u kumovskim vezama sa ponuđačem koji je pobedio na pomenutom tenderu, piše Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare