Nova.rs: Poslanik SNS ugrožava bezbednost novinara nezavisnih medija

Vesti 03. sep 202211:5937 komentara
Izvor: N1/arhiva

Nebojša Bakarec, poslanik Srpske napredne stranke i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i medije, novom serijom tekstova i foto-montaža objavljenih na društvenim mrežama, a preuzetih od strane medija bliskih SNS, ugrožava bezbednost novinara nezavisnih medija koji posluju u okviru United grupe.

Kako piše Nova.rs, Bakarec je ovom serijom objava „uspeo ono što bi pristojnim ljudima izgledalo teško ostvarivo – da pređe za SNS jurišnike inače jako nisko postavljene granice zdravog razuma i dobrog ukusa“.

U tom pokušaju je, navodi se, nastao i ovaj Instagram post.

Screenshot instagram.com/bakarecn

Bakarec je foto-montažom spojio suvlasnika United grupe Dragana Šolaka, kosovskog premijera vlade Aljbina Kurtija i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

„Šta je mislio dok je objavljivao ovaj post poslanik Bakarec, nije poznato. Problem je šta sa njim postiže. A postiže se nastavak hajke na nezavisne medije, novinare koji rade u tim medijima, njihove porodice, sagovornike, među njima mahom i obične građane, kao i izvore sa kojima novinari komuniciraju. Direktnim ugrožavanjem njihove bezbednosti hoće da postigne suštinski cilj – gušenje slobodnih medija“, istakli su.

U pojedinim medijima jutros su objavljeni tekstovi u kojima se tvrdi da „Šolakovi mediji vode kampanju za Kurtija“. U tim tekstovima, koji se bave serijom reportaža sa severa Kosova koju je Nova.rs objavljivala minulih dana, još otvorenije se poziva na linč novinara i njihovih sagovornika.

„Greh novinara Nova.rs i dnevnih novina Nova leži u tome što smo verno preneli reči stvarnih građana Kosova, naših sunarodnika, retkih koji su se odvažili da govore o životu na Kosovu“, navodi se.

Drugi su se, pak, bavili načinom na koji je Nova pisala o predsednikovom boravku na Sajmu vina, činjenici da je malo preterao s konzumacijom i njegovim dinamičnim odnosom sa savetnicom za medije. Normalnim ljudima (pa i novinarima Nova.rs), ti snimci su bili smešni. Za urednike gore pomenutih medija oni predstavljaju napad na državu.

„I poslanik Bakarec i pojedini režimski mediji trebalo bi da znaju da ove taktike zastrašivanja ne rade posao. Umesto toga, samo potvrđuju ono što govorimo od početka, da su najveći politički protivnik režimu u Srbiji, koja ubrzano prestaje da bude demokratska zemlja – slobodni mediji. To nije normalno“, zaključuje se u tekstu Nove.rs.

Komentari

Vaš komentar