Nova.rs: Policija ispituje ko je izrađivao fotografije maloletnica iz Petnice

Vesti 02. jul 202120:28 1 komentar
N1

Policija u Valjevu ispituje koji fotograf je izrađivao fotografije nagih polaznica Istraživačkog centra Petnica, koje je još tokom devedesetih godina fotografisao predavač Branislav Savić (58) zvani Savan, a kojeg je više devojaka optužilo za seksualno uznemiravanje.

Nakon što je policija u stanu koji je koristio Savić pronašla kutiju sa negativima fotografskih filmova, na kojima se nalaze obnažene maloletnice koje su pohađale seminare u Petnici, pod lupom istražitelja našli su se i fotografi, odnosno vlasnici i radnici fotografskih radnji za koje postoje indicije da su te fotografije izrađivali, piše „Nova.rs“.

Povezane vesti:

Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, u predistražnim radnjama koje su u slučaju Petnica pokrenute po nalogu tužilaštva, obuhvaćeni su i oni za koje se sumja da su mogli da imaju saznaja o tome šta je više od dve decenije radio predavač Savić.

„U dosadašnjoj istrazi nisu otkrivene okolnosti koje ukazuju da je Savić, bilo amaterski ili profesionalno, sam razvijao filmove i pravio fotografije svojih nagih žrtava. Sasvim je izvesno da je filmove nosio u fotografske radnje što znači da je još najmanje jedna osoba iz te struke morala da zna kakvu je kolekciju fotografija pravio. Zbog toga su se pod lupom našli i loklani fotografi i njihove zanatske radnjie, koje su tih godina poslovale“, kazao je izvor za „Nova.rs“.

Podsetimo, ekskluzivna sazanja nedeljnika Vreme, čija je novinarka Jovana Gligorijević prva otkrila javnosti šta se godinama unazad događalo u elitnoj i prestižnoj naučnoj instituciji Petnica, namenjenoj mladim talentima iz gotovo svih oblasti, šokirala su čitavu javnost.

Više nekadašnjih polaznica ovog istraživačkog centra posvedočilo je novinarki da je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju od strane jednog predavača, koji ih je, između ostalog i fotografisao dok su se tuširale ili spavale. Nakon što je priča objavljena, usledio je novi šok, kada je bivši direktor Vigor Majić javno rekao da su postojale prijave protiv nastavnika Savića, kao i da je 2017. on otpušten iz Petnice.

Do danas je ostalo nejasno zašto Majić nije prijavio Savića, a dodatnu zbrku napravila je i informacija da je on nakon otkaza, dobio stanarasko pravo za stan u Valjevu, koji je namenjen zaposlenima u Petnici. U tom stanu, navodno je pre njega stanovao glavni informatičar iz Petnice, kog je policija takođe ispitivala nakon otkrivanja afere.

Zbog pritiska javnosti, pre dva dana ostavku je podneo aktuelni direktor Nikola Božić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare