Nova.rs: Evropski parlament traži osudu Srbije zbog izvoza oružja u Mjanmar

Vesti 09. mar. 202215:48 > 16:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer/File Photo

Godinu dana nakon državnog udara u Mjanmaru, Evropski parlament pripremio je rezoluciju o toj državi, u kojoj se osuđuje nasilna promena vlasti, kršenje ljudskih prava, politička hapšenja i gušenje demokratije.

Povezane vesti

Kako piše Nova.rs, u Rezoluciji EP, o kojoj će sutra raspravljati evroposlanici, predloženo je da se osudi i Srbija, koja, kako se navodi u dokumentu, zajedno sa Rusijom i Kinom izvozi oružje u tu azijsku državu.

U predlogu Rezolucije, u koju je uvid imao portal Nova.rs, navodi se da je Evropski parlament u brojnim prilikama izrazio svoju osudu kršenja ljudskih prava i sistematskih i rasprostranjenih napada na populaciju Rohindža u Mjanmaru.

U tekstu Rezolucije, posebno se osuđuje Srbija zbog izvoza raketa i artiljerije vojsci u Mjanmaru. Uz našu zemlju, u Rezoluciji EP se pominju Kina i Rusija.

"EP oštro osuđuje snabdevanje Tatmadau (vojske u Mjanmaru) naoružanjem i vojnom opremom od strane Кine, Rusije i Srbije. Naglašavamo da su zemlje poput Кine, Rusije i Srbije, koje isporučuju oružje mjanmarskoj hunti, direktno odgovorne za zločine počinjene ovim oružjem”, navodi se u tekstu.

Šta se još nalazi u predloženoj Rezoluciji Evropskog parlamenta pročitajte na ovom linku.