Nova.rs: BIA češlja Telekom, traže od koga cure informacije

Vesti 01. feb 202113:55 43 komentara
Foto: N1, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Agenti Bezbednosno-informativne agencije (BIA) od prethodne sedmice svakodnevno borave u prostorijama Telekoma i sprovode istragu među rukovodstvom te kompanije, u pokušaju da otkriju odakle cure informacije o dogovoru Telekoma i Telenora kojim žele da unište SBB i United media, piše portal Nova.rs.

U pitanju je, kako izvor Nova.rs navodi, „vid pritiska na svakog rukovodioca u Telekomu, kako bi se otkrio na koji način su iz Telekoma izašle informacije sa sednice Izvršnog odbora održane 1. decembra prošle godine“.

Prema rečima izvora Nova.rs, BIA je angažovala privatnu firmu koja bi trebalo da izvrši poligraf testiranje najmanje 30 ljudi iz rukovodstva Telekoma, u pokušaju da se otkrije odakle „cure“ informacije koje je objavila N1.

Telekom, Telenor
Dokument

Podsetimo, u planu Telekoma u koji je N1 imao uvid, navodi se će Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto, navodi portal.

Screenshot

Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba. I dok se vlast javno zaklinje u evropske vrednosti, na sve načine pokušava da spreči postojanje slobodnih medija, ovog puta preko uništavanja privatne kompanije.

Nedavno su novinari N1 prikazali dokumenta koja pokazuju da te dve kompanije ugovaraju saradnju sa ciljem da se unište kablovski operater SBB i United media, u okviru koje posluju televizije i portali N1 i Nova.

Dokumet

Državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije.

Povezano:

Ne krije se da državna kompanija planira da pomogne Telenoru da ostvari povećanje prihoda, povećanje korisnika a sve u cilju konačnog slamanja SBB-a što je glavni razlog sklapanja ugovora.

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su joj se kompanije Telekom i Telenor obratile zbog saradnje o kojoj N1 danima izveštava. Komisija o ovom ne može da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje.

Stručnjaci poručuju da dogovor dve kompanije, predstavlja klasičan primer kršenja pravila slobodne konkurencije, i da je njegova suština – kontrola medijskog tržišta i ukidanje nezavisnih medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare