Nova pravila za put u EU: Prilika za brži napredak ili još teži zadaci za Srbiju

Vesti 13. maj 202119:31 12 komentara

Poštovanje zakona, nezavisno pravosuđe i slobodni mediji, biće najvažniji uslovi za napredak Srbije ka Evropskoj uniji. To jasno piše u novoj metodologiji koju je Brsiel usvojio. Prilika za brži napredak ili još teži zadaci za Srbiju?

Poruke jasna – Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, ali tek kada pokaže da je za to spremna. Vladavina prava, čvrsta politička volja i brži tempo, nova su pravila prema kojima će Beograd nastaviti pregovore sa Briselom.

Dosadašnjih 35 poglavlja grupiše se u šest klastera, odnosno tematskih celina, koje se odnose na osnovna prava, ekonomiju i održiv razvoj, spoljne odnose, tržište. Poglavlja se više ne otvaraju jedno po jedno, već države moraju biti spremne da otvore ceo klaster. Time se državi daje mogućnost da brže napreduje u pregovorima sa EU, ali i otežava posao, jer država mora biti spremna da u isto vreme pregovara na više frontova.

Zatvaranje bilo kog od klastera biće uslovljeno napretkom u vladavini prava, donosno poglavljima 23 i 24. Ukoliko, pak, države članice nisu zadovoljne tempom i napretkom nekog od kandidata, imaju mogućnost da proces pregovora prekinu, zamrznu ili zatvorena poglavlja, odnosno klastere, ponovo otvore.

Povezane vesti:

Sve ovo trebalo bi da oživi proces proširenja, da akcenat stavi na političku odgovornost evropskih i domaćih političara, ali i da refomre u oblasti vladavine prava učini uslovom svih uslova.

Zbog tog pratiće Brisel od sad i kako vlast u Srbiji u javnosti govori o Evropskoj uniji, a sve probleme razmatraće najmanje jednom godinšnje na političkim skupovima koje će evropski zvaničnici organizovati sa vlastima u Beogradu.

Vlast poručuje, spremni smo za novi pristup i ubrzanje pregovora.

„Pokazali smo poverenje u namere partnera iz EU da se politika proširenja učini kredibilnijom, kao i da se pregovarački proces ubrza na jasnim i transparentnim kriterijumima, kroz osnaženo političko upravljanje celokupnim procesom. Takođe, Vlada je značajno ubrzala aktivnosti na sprovođenju reformi koje utiču na dinamiku pristupnih pregovora, u skladu sa svojim strateškim planovima“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izmena Ustava, Zakon o istopolnim zajednicama, sloboda medija, samo su neke od 98 stavki, odnosno merila, koje Srbija mora da ispuni kako bi krenula dalje. U teoriji, prema novoj meotodlogiji, sve će biti brže i bolje, ali pitanje je kako će se odvijati u praksi, upozorava bivša ministarka za evropske intgeracije.

„Znate šta je proces, šta sve podrazumeva, šta treba da uradite vi, šta treba da urade oni, da bi se proces završio. Ja sad trenutno ne mogu da procenim kada će taj kraj biti. Nažalost, više tu 2025. godinu niko ne spomnije, ni u Briselu ni kod nas“, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Da bi Srbija obećane 2025. godine postala članica, sve obaveze mora da ispuni do kraja 2023. Međutim, to je nemoguće, smatra Vladimir Međak iz Evropskog pokreta. Podseća, za sedam godina pregovora Srbija nije obavila ni pola posla.

„Posle sedam godina pregovora mi više ne možemo da pričamo o ubrzanju, jer sve te stvari su odavno već trebalo da budu urađene. Ako kažete mi smo ubrzali stvari, morate da kažete u odnosu na šta ste ubrzali. Gomila stvari koju mi sada radimo trebalo je da bude urađeno 2015, 2016, 2017. i 2018“, smatra Međak.

Nova metodlogija će pokazati i ko je kočničar evropskih integracija Srbije – vlast u Beogradu ili Brisel, poručuju analitičari.

„Metodologija daje veliku šansu državi kandidatu da što brže ispuni reforme, ali kao što znate politička volja u Srbiji određivaće brzinu tog puta. Tačno je da smo tek krenuli sa metodologijom, ali smo mi već osam godina u pregovorima sa EU i do sada je trebalo da mnogo dalje odmaknemo od svega onoga što nam se danas događa“, rekao je Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans.

Prvu priliku da odmakne Srbija će imati već u junu. Tada će Brisel odlučivati hoćemo li otvoriti novi klaster, odnosno poglavlja. Ili ćemo pre nego što krenemo napred dobiti novi spisak zadataka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare