Nova MHE „niče“ na obroncima Kopaonika – meštani ljuti, investitor ne zna zašto

Vesti 30. maj 202119:17 > 20:16148 komentara

Meštani sela Boće na obroncima Kopaonika, u blizini Jošaničke Banje, traže da se hitno zaustavi gradnja mini hidroelektrane na Planskoj reci. Gradnja, ne samo da je ugrozila reku i netaknutu prirodu, već je kako kažu, investitor uzurpirao privatne parcele koje se nalaze pored rečice. Investitor kaže za N1 da on poseduje dozvolu za gradnju, i da će vlasnicima parcela nadoknaditi štetu.

Područje vodozahvata i veći deo toka Planske reke nalazi se u „Predelu izuzetnih odlika Željin“, nedaleko od Jošaničke Banje, a on predstavlja režim zaštite trećeg stepena. U njemu je zabranjena gradnja bilo kakvih vodozahvata i hidroenergetskih objekata.

povezane vesti

Vlasnici parcela koji su se okupili na mestu na kojem se gradi MHE, kažu da je investitor bez saglasnosti vlasnika, započeo gradnju kroz više od dvadeset privatnih poseda i kroz koje je planirano da prođe trasa.

„Znači, čisto uništenje prirode. Mnogo je ružno. I sami vidite kako to izgleda. Ružna slika. Ne idemo odavde dok ih ne isteramo. Oni moraju da odu. Ne znam na osnovu čega su mogli da dođu. Bez ikakvog pitanja“, priča Milinko Lazović, vlasnik parcele na kojoj se gradi MHE.

Vlasnici parcela kažu da su podneli prijavu nadležnim inspekcijama, ali da građevinska inspekcija još uvek nije sačinila kompletan izveštaj. Smatraju da su uzurpirani privatni posedi, gradilište koje nije ograđeno, i bez građevinske table.

„Dužina trase je oko 1.800 metara. Vidi se cevka kroz koju će sprovesti reku. Znači, kompletnu vodu. Osim investitora, sada se pojavila i neka fantomska firma iz Vlasotinca koja je potpisala da su oni izvođači radova. A oni ne znaju ni gde se nalaze. Drveće se suši, a vlasnici parcela koji nizvodno imaju malinjake, ostaju bez vode“, priča Rade Pavlović, jedan od vlasnika parcela.

Ali, u istom trenutku kada su se meštani okupljali u centru sela Kovači, organizovan je i kontra protest. Grupa od oko tridesetak ljudi, kako su nam objasnili, okupili su se, jer se „zalažu“ za gradnju mini hidroelektrana.

„Da gradnja nije dozvoljena, država nam ne bi dozvolila da to radimo. Ne bi dobili građevinsku dozvolu za projekat. Što se tiče papirologije, sve je pravno i ako bude nekih problema sa meštanima, rešavaćemo na sudu“, kaže Stefan Milojević, predstavnik investitora.

Vlasnici parcela pored korita Planske reke, napominju da je investitor želeo da sve uradi zakonito, da bi ih on kontaktirao pre samog početka gradnje. Ističu da žele da reku sačuvaju za svoju decu.

Takođe, Planska reka je jedna od nekoliko preostalih netaknutih prirodnih staništa potočne pastrmke i potočnog raka, koji su strogo zaštićene vrste.

Komentari

Vaš komentar