Nova ekonomija: Poništena sva rešenja ministarstva za projekat „Jadar“

rio tinto, litijum, jadar
N1

Administrativna komisija Vlade Srbije poništila je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o određivanju obima i sadržavanja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar", piše Nova ekonomija. Ministarstvo je obustavilo postupak koji je vodilo po zahtevu preduzeća za geološka istraživanja Rio Sava Exploration, objavljeno je na sajtu te institucije.

Vlada je 20. januara ukinula Uredu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Time je određeno da nadležni organi treba da bez odlaganja stave van snage sve pojedinačne akte koje su doneli u vezi sa ovim projektom. Ministarstvo građevinarstva je istog dana ukinulo važenje lokacijskih uslova, navodi se u rešenju Administrativne komisije, prenosi Nova ekonomija.

Projekat podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ trebalo je da se nalazi na katastarskim parcelama opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šturice na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj.

Na rešenje koje je ukinuto žalila se i grupa udruženja i inicijativa, Regularoni insititut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Inicijativa za Požegu, Udruženje Kreni-Promeni, Ne damo Jadar, Podrinjski antikorupcijski tim i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini.

Ukidanje pravnih osnova za projekat „Jadar“, kao i neusvajanje Zakona o rudarstvu, usledilo je nakon masovnih ekoloških protesta u Srbiji.