Beograd dobio novu EKO liniju gradskog prevoza, na prvoj vožnji i premijerka

Vesti 24. jan 202209:46 > 12:40 21 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Beogradu od danas saobraća nova, ekološka linija javnog gradskog prevoza, od Beograda na vodi do Dorćola. Linija EKO 2 saobraćaće od okretnice kod sportsko rekrativnog centra "Milan Gale Muškatirović", do okretnice kod Beograda na vodi.

Početku rada te linije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.Reč je o liniji sa osam električnih autobusa u centralnoj zoni grada.

Brnabić je naglasila značaj uvođenja novih ekoloških autobusa u gradski soabraćaj za životnu sredinu. Istakla je da u Beogradu 83,3 odsto vozila u javnom prevozu minimalno zagađuje životnu sredinu. Ona je podsetila na sve što je urađeno u Beogradu u oblasti gasifikacije i priključenja individulanih objekata građana na sistem beogradskih elektrana.

Podsetila je i šta je sve urađeno, a šta planirano u vezi sa filterima za odsumporavanje na termoelektranama.

„Završavamo problem gradske deponije Vinča i emisije metana u vazduh, po svim pokazateljima vidite da vazduh u Beogradu jeste sve bolji“, rekla je ona.

Naglasila je da ima još mnogo problema, ali da, kako je rekla, vlast ima rešenja za te probleme.

„Ta rešenja su već u implementaciji – deponija Vinča će biti završena 2023. kao i izgradnja metroa i Beo voza“, rekla je ona.

Ocenila je da vlast o tome nije ranije mnogo govorila jer je to, kako je rekla „bio uobičajen posao koji je radila odgvorna vlada i lokalna smaouprava“.

„Neko se setio životne sredine 2021. godine, a mi 2014. i na lokalu i u Republici“, rekla je ona.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

Vesić je rekao da je Beograd danas dobio još jednu ekološku liniju sa osam elektro autobusa.

„To je deo naše strategije da do 2023. nemamo nijedno vozilo na fosilna goriva u javnom prevozu“, rekao je Vesić.

Vujović je rekla da je ulaganje u zeleni transport od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine i bolji kvalitet vazduha, a ujedno i, kako je navela, važan korak u implementaciji Zelene agende kojoj je Srbija posvećena. Vujović je čestitala Beograđanima na novoj eko liniji.

„Za nas je svaka mera za poboljšanje kvaliteta vazduha jednako važna“, rekla je ona.

Podsetila je da je Vlada Srbije i ove godine donela uredbu na osnovu koje subvencioniše kupovinu elektro i hibridnih vozila.

Izrazila je zadovljstvo što raste interesovanje pravnih i fizičkih lica za subvencije.

„Tokom prošle godine uz subvenciju države kupljeno je više od 500 novih eko vozila, a ove godine smo obezbedili još veća sredstva, 150 miliona dinara u te svrhe“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare