Nov stadion još nije ni počeo da se gradi, a već predmet sporenja u Novom Sadu

Vesti 08. jan. 202119:58
Podeli:

Plan koji predviđa izgradnju novog stadiona „Karađorđe“ u Novom Sadu, odbornici Skupštine grada usvojili su na poslednjoj sednici u 2020. Ukoliko se grad izbori za novac iz republičkog budžeta da taj plan i ostvari, to će biti dobra vest i za Fudbalski klub Vojvodina i za građane, rekao je tada gradonačelnik. Ipak, deo građana najbližih stadionu traži izmene plana koji bi im, kažu, narušio kvalitet života, a opozicija u gradskom parlamentu čitav projekat, pa i dešavanja u klubu povezuje sa politikom.

Njihovi prozori gledaju na zapadnu tribinu Karađorđa. Kada ona, po usvojenom planu, naraste na 28 metara, stanari iz Dimitrija Tucovića pitaju na šta će tada gledati.

„Problem visine je osunčanost. Pre svega osunčanost koja će potpuno biti ugašena. Mi smo pokušali da izmerimo kako će to izgledati u odnosu na ovo što je sada, čak i mi na nekom trećem, četvrtom spratu nećemo imati sunca tipa do jedno 11 pre podne“, kaže Ivan Kovaček, stanar iz Dimitrija Tucovića.

Traže da se plan izmeni, a glavna tribina sa zapada preseli na istok. Iako su urbanisti njihove primedbe jednom već odbacili, nadaju se dogovoru sa gradom. A u gradu kao plus za stanare ističu pomeranje stadiona, što će im značajno proširiti ulicu. Novi „Karađorđe“ će, kaže gradonačelnik, biti dobar i za klub i za grad.

„Pravimo stadion, odnosno projektujemo stadion koji je zadovoljavajući i za potrebe Fudbalskog kluba Vojvodina i za sve sportske manifestacije koje se odvijaju. To je nekih 16, 17 hiljada sedećih mesta. Gubili smo vreme. Neki drugi gradovi su verovatno imali nešto jednostavniju situaciju i iskoristili su tu priliku i povukli pare za svoje stadione“, navodi Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Novom Sadu, dodaje, tek predstoji borba za novac iz budžeta. A kome je bila potrebna borba između SNS-a i SPS-a za prevlast u klubu kom je „Karađorđe“ dom, pitanje je koje su, govoreći o novom planu, načeli radikali.

„Kako dođu na vlast, tako se zalažu i bore se da uzmu primat u fudbalskim klubovima. Zašto su interesantni fudbalski klubovi? Pa jednim delom stoji razlog u tome što je to profitabilno, a ono što je jako bitno je što po nekom automatizmu, kako oni to podrazumevaju, imate kontrolu nad navijačima“, mišljenja je Milorad Mirčić iz SRS.

A navijači Vojvodine izrazili su početkom decembra svoj stav, tražeći da ode generalni direktor Dušan Bajatović. Nakon nekoliko nedelja tenzija, izabrano je novo rukovodstvo, prašina se slegla, a Bajatović ostao. Istovremeno, i Srbijagas je ostao generalni sponzor kluba.

„Ja tu ne vidim neku strogu podelu. Pogotovo ne vidim pritisak na gospodina Bajatovića. Naravno da smo mi misleći ljudi i da svako od nas ima drugačiju koncepciju kako bi ovaj klub trebalo da funkcioniše. Ako me to pitate, onda mogu da vam kažem da tu ima razlike“, izjavio je predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić.

Novi direktor kluba, do skoro savetnik gradonačelnika i član vladajuće stranke, napominje da politička trvenja u upravi ne oseti. S druge strane, za novinara Zorana Striku, u FK Vojvodini primetan je trend nestabilnosti, jer se na svakih godinu i po uprava menja, i to uglavnom na incijativu navijača.

„Smirivanje situacije zapravo znači da su nečiji interesi zadovoljeni, da su ispoštovani određeni dogovori. Ova priča sa sukobom SNS-a i SPS-a, ajde da kažemo, pod znacima navoda, progon Bajatovića iz kluba, pratio je i negativnu kampanju Zorane Mihajlović potiv Bajatovića, tako da meni je to zaista delovalo kao udaranje osobe koja je već na podu“, kaže Strika.

Da ispriča svoje viđenje dešavanja u klubu Dušan Bajatović nije se odazvao. A da nesuglasica nema, novi direktor potkrepljuje rečima da su zajedno uspeli da reše finansijske probleme i deblokiraju račun. Ono što ih čeka, dok čekaju novi stadion, su, kaže, promene – u sastavu ekipe i u zaradama.