Norveška sa 1,2 miliona evra pomaže jačanje informacione bezbednosti Srbije

Vesti 13. maj. 202115:50
Podeli:
norveška sajber bezbednost
Izvor: Tanjug/UNOPS/Igor Pavićević

Norveška je, preko projekta "Norveška za vas - Srbija", podržala jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije sa 1,2 miliona evra, kroz nabavku platforme za nacionalne sajber vežbe i unapređenje regulativnog i strateškog okvira, saopštili su danas predstavnici tog projekta. Nabavka platforme za sajber vežbe stvorila je uslove za organizovanje nacionalnih sajber vežbi, koje doprinose jačanju veština članova timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika institucija Srbije.

Ovakav oblik edukacije i vežbe je najvažniji element jačanja kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti, a polaznici obuka prolaze kroz različite scenarije mogućih sajber napada, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović i ambassador Norveške u Srbiji Jorn Eugen Jelsta, posetili su danas učionicu za organizovanje sajber vežbi u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge „Ratel“, u kojoj se nalazi Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (Nacionalni CERT).

„Platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućava realnu situaciju različitih scenarija napada, doprineće izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama“, rekao Cvetanović.

Jelste je istakao da u 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti.

Platforma omogućava organizaciju prve nacionalne sajber vežbe tokom 2021. godine, koja bi uključivala predstavnike ključnih državnih institucija koje se bave informacionom bezbednošću.

„Zahvaljujući podršci Norveške, ‘Ratel’ je dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije – CyberBit, koja predstavlja izuzetan koncept sa velikim brojem mogućih scenarija koje uključuju različite vektore sajber napada“, zaključio je direktor „Ratela“ Dragan Pejović.

Komentari

Vaš komentar