Nordijski model zakona – kažnjavanje makroa, a ne seksualno eksploatisanih žena

Vesti 30. nov 202222:30 > 22:30 17 komentara

Francuska već šest godina primenjuje takozvani nordijski model zakona o prostituciji, odnosno kažnjava makroe i korisnike tih usluga, a ne žene koje su seksualno eksploatisane. Taj model dao je dobre rezultate, rekao je za N1 Žan-Klod Brine, ambasador Francuske zadužen za transnacionalne kriminalne pretnje. Misli da bi taj model mogao da se primeni i u Srbiji, sa čim su saglasne i organizacije koje se bore protiv nasilja i trgovine ljudima.

Najčešće su žene i devojčice. Najčešće ih je na to nateralo siromaštvo, zanemarivanje u porodici ili nasilje od kojeg ih niko nije zaštitio. I kada završe u prostituciji najčešće su one te koje žive sa najvećim rizikom. Da budu prodate ili kažnjavanje, pokazuju podaci nevladinih organizacija. Tokom pet godina primene Zakona o javnom redu i miru, čak tri i po puta više su kažnjavane one, nego oni koji njihove usluge koriste, rezultati su analize Autonomnog ženskog centra.

„Gotovo sto posto njih je nezaposleno, veliki broj njih su samohrane majke i ono što vidimo jeste da se odaju prostituciji za otrilike prosečan iznos od hiljadu i po do dve i po hiljade dinara, a da istovremeno najčešće dobijaju novčane kazne od 30.000 dinara“, rekla je Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

I ta kazna, koja je ispod zakonskog minimuma, za njih je visoka, pa da bi je platile vraćaju se na ulicu, kaže istraživačica Autonomnog ženskog centra.

„U nekim presudama smo videli da su žene molile sud da im da zatvorsku kaznu zato što nisu u mogućnosti da plate novčanu“, kaže Pavlović.

„Neko zakonsko rešenje koje bi moglo da pogoduje Srbiji i koje se već pokazalo efikasnim u drugim zemljama, jeste potpuna dekriminalizacija prostitucije, odnosno da žene koje su primorane da se bave prostitucijom, žene koje su u prostituciji, ne budu kažnjavane za to, već samo oni koji organizuju prostituciju i oni koji plaćaju za seksualni odnos“, rekla je Andrijana Radoičić iz NVO Atina.

Ovakvo zakonsko rešenje prvo su probale nordijske zemlje, pa ga je 2016. godine usvojila i Francuska.

„Vidimo napredak pre svega u promeni odnosa prema tome, i generalno je dekriminalizacija dala dobre rezultate. Imamo oko 600 žrtava koje su već iskusile dobrobiti tog modela, ali je bila važna i mobilizacija socijalnog sistema na lokalnom nivou, snažna podrške na državnom nivou, kao i uključenost nevladinih organizacija“, objasnio je ambasador Francuske zadužen za transnacionalne kriminalne pretnje Žan-Klod Brine.

Na taj način protiv seksualne eksploatacije pokušavaju da se bore i Irska, Kanada, Izrael, a verovatno će im se pridružiti i Španija, kaže Brine i misli da bi mogla i Srbija. Mogla bi ako bi napravila i dobar „exit program“, misle istraživačice. Odnosno, ako bi se institucije umrežile i zaista pomogle nekome da više i ne pomisli da bi prostitucija mogla da bude posao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare