NOPS: Prozvode na bazi zagrevanja duvana koristi 10,2 odsto pušača

Vesti 16. maj 202211:27 1 komentar
Shutterstock

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) sprovela je anketu o informisanosti pušača koja je pokazala da su 74 odsto ispitanih aktivni pušači, dok je njih 10,2 odsto koristi proizvode koji funkcionišu na bazi zagrevanja duvana (IQOS i Glo), a manje od dva procenta pušača koristi elektronske cigarete.

Cilj ankete, u kojoj je učestvovalo 1.688 ispitanika starosti od 21 do 40 godina, bio je jačanje svesti građana o štetnosti pušenja i alternativnim duvanskim rešenjima, navodi se u saopštenju NOPS-a.

Kako je istaknuto, dve trećine ispitanika su bili ženskog pola.

U anketi je 68,6 odsto procenata ispitanih izjavilo da puši duže od 10 godina.

Kada je u pitanju informisanost o štetnim sastojcima i uticaju duvanskih proizvoda, 67 odsto ispitanika se slaže da duvanski dim loše utiče na zdravlje nepušača, a više od 40 odsto ispitanih ne misli da je nikotin najveći problem pušača.

Anketa je takodje pokazala da 60 odsto ispitanika ne čita upozorenja na paklicama, a na pitanje da li smatraju da u svakom trenutku mogu ostaviti duvan, njih sedam od 10 ispitanih je reklo da ne mogu.

Iako je 1.058 anketiranih (63 odsto) izjavilo da znaju razlike između konvencionalnih cigareta i proizvoda na bazi zagrevanja duvana, 60 odsto njih smatra da ti proizvodi nisu manje štetni od cigareta.

Još veći broj ispitanih (66 procenata) smatra da su e-cigarete podjednako štetne kao klasične cigarete. Ipak, 29 odsto njih smatra da alternativni duvanski proizvodi ne štete ljudima u njihovoj okolini, dok gotovo isti procenat nema stav na ovu temu.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u Srbiji ima 2,8 miliona pušača.

NOP je navela da će, imajući u vidu da veliki broj ispitanika nema dovoljno informacija a ni formiran stav o dostupnosti alternativnih duvanskih proizvoda, organizovati konferencije na kojoj će govoriti o ovoj temi i štetnosti tradicionalnih duvanskih proizvoda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare