Nižu se pitanja o trećoj dozi vakcine – građani o svemu odlučuju sami

Vesti 18. avg 202119:14 > 19:48 35 komentara

Iako su građani počeli da dobijaju pozive da prime treću dozu vakcine i dodatno se zaštite od kovida, postoji i dalje mnogo pitanja bez odgovora. Profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović objašnjava za N1 da je u Americi odlučeno da treću dozu prime ljudi čiji je imuni sistem slab dok Evropa nema još dovoljno podataka da preporuči primenu treće vakcine.

Buster doza vakcine da ili ne? Ako je odgovor da, koja bi vakcina bila treća? Kada i to odaberemo pitanje je da li nam je potrebna? Ako je odgovor potvrdan, sledi novo pitanje da li odlazite sami ili čekate poziv E-uprave?

N1: Kako ste se odlučili koju ćete treću dozu?

„Meni je svejedno, nismo se konsultovali sa lekarima“.

N1: Jel’ ste se konsultovali sa lekarom?

„Moj lekar je otišao u penziju, a ovaj što ga menja nema pojma“.

N1: Kako ste se odlučili koju ćete vakcinu?

„Mi ćemo rusku Fajzerovu, nismo se konsultovali sa lekarom sada ćemo“.

N1: Jeste li dobili poziv od E uprave?

„Nismo, ali mi imamo probleme pa moramo što pre“.

Povezane vesti

Za početak sačekajte poziv E uprave. Epidemiolog Zoran Radovanović odlučio se za treću dozu vakcine. Posle dve Sinofarm vakcine primio je Fajzer, a da li će biti potrebno da se i tom vakcinom revakciniše još nije poznato.

„Pokazalo se da ima smisla dati treću dozu posle šest meseci, utoliko pre što ovaj delta soj jeste malo drugačiji tako da se desi da se i vakcinisani zaraze“, kaže Radovanović.

Zaražavanje posle vakcinacije nije isključeno, ali veoma je smanjen broj težih oblika koronavirusa. Kompanije i dalje istražuju primenu treće doze, neke zemlje su je već ponudile – kao što su Izrael, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a druge polako planiraju i čekaju detaljne analize.

„Na terenu vidimo da imamo situaciju da je očuvana efikasnost i da je visoka efikasnost posle primenjene dve doze kada su u pitanju razvoj teške kliničke slike i kada je u pitanju hospitalizacija to je dobro, a šta nam donosi treća doza, određene studije u laboratorijama pokazuju da primena treće doze izaziva porast nivoa antitela. To je dobro i u redu i očekivano ali ne govori mnogo jer efikasnost vakcine i nivo antitela nisu sinonimi i ono što ne znamo koji je nivo antitela dovoljan da bi se proglasio zaštitnim“, ističe profesor Radan Stojanović.

Ono u čemu su za sada svi saglasni jeste da se treća doza ne prima pre isteka šest meseci od druge doze. Zbog toga iz Kriznog štaba apeluju na građane da ne treba da dolaze samoinicijativno na vakcinalne punktove jer to remeti organizaciju i pravi veliku gužvu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare