Ništa od Vučićevog obećanja o kanalizaciji, građani tvrde – pretnje pred protest

Vesti 21. feb 202217:46 > 18:00 71 komentara
N1

Stanovnici leve obale Dunava u beogradskoj opštini Palilula već decenijama žive bez kanalizacije. Naselja Borča, Ovča, Krnjača i Kotež u junu 2019. godine bila su pogođena velikim poplavama. Tada je predsednik Srbije, obilazeći ova naselja, obećao da će za godinu i po dana dobiti kanalizaciju, međutim to se nije dogodilo. Sada stižu nova obećanja, ali predstavnici udruženja iz ovih naselja kažu - ništa im ne verujemo, isto je svaki put pred izbore. Đorđe Baltoski iz udruženja "Jednaki sa svima" kaže da su želeli u nedelju protestom da skrenu pažnju na taj višedecenijski problem koji niko ne rešava, ali da su morali da ga otkažu zbog, kako je naveo, "pritisaka, pretnji i zastrašivanja građana".

Od jutros imamo novu najavu. Naime, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će u petak početi izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, preneo je Beoinfo.

Đorđe Baltoski iz udruženja „Jednaki sa svima“ rekao je da se njima niko nije obratio. „To je verovatno još jedno lažno obećanje, ne verujemo u te priče. Čuli smo da će da grade i bazene u Borči. Mi imamo „bazene“ čim kiša padne, privatne… Samo nam bazeni fale“, rekao je u Danu uživo.

Povezano:

Baltoski je ispričao za N1 da muku sa smradom i kanalizacijom muče već decenijama i da su im razne vlasti davale samo obećanja. „Kanalizacija se stalno obećava, kao što je obećao 24. 6. 2019. Aleksandar Vučić, lično, na Koteškom putu. Od tog obećanja nema ništa. Kao i što sada obećavaju kanalizaciju, raspisivanje tendera – to je isto bilo svaki put pred izbore“, navodi on. Predsednik Srbije je, kako podseća reporterka N1, tada, uz obećanje, rekao i da će ponovo obići u februaru 2020. godine ova naselja. Baltoski navodi da on nije došao, pa ni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. „Niko nije došao da razgovara sa narodom, možda su dolazili u svoja predstavništva, ali sa narodom niko nije pričao od tada, niti je pominjana kanalizacija“, ističe.

Kaže da su im, sem kanalizacije, problem i divlje deponije, da nemaju dovoljno kontejnera u pojedinim delovima naselja, pa se smeće izbacuje na nasip. Baltoski navodi da je problem i kišna kanalizacija, da voda ljudima ulazi u kuće čim padne malo jača kiša, podsećajući na poplave 2019.

„Miris je bukvalno zastrašujući – stalno ta isparenja od fekalija, izlivaju se i septičke jame… Smrdi užasno, ne može da se živi. U Krnjači je isto kao i u Kotežu, cela leva obala Dunava smrdi na fekalije“, prenosi sagovornik N1.

Za nedelju 20. februar je, zbog svega, najavljen protest. „Međutim, nije održan, zato što smo imali ogromne pritiske, pretnje… BIA – zvali su noću moje drugare, zaustavljali protest, zaplašili su narod, palili su sirene po Kotežu, dovezli oklopna vozila“, tvrdi on. Kako kaže, odustali su od protesta „kod mostića“, obavestili ljude, ali nisu obavestili ostala udruženja sa leve obale Dunava, koja su došla da ih podrže. U planu je, zato, kaže da zajedno organizuju sastanak i naprave planove za „ozbiljniji protest“ u martu, „verovatno na Zrenjaninskom putu, kod Pančevačkog mosta“.

Ističe da je problem građana u tom delu i legalizacija i struja. „Kao da je vreme stalo na levoj obali Dunava“, naglasio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare