Niški naprednjaci progovorili za N1 – ko je koga tukao, a ko je na Maldivima?

Vesti 01. dec 202221:30 23 komentara

Ni sami nismo verovali ali dogodilo se. Ekipa N1 bila je u prostorijama Srpske napredne stranke, a dva njena člana dala su za našu televiziju izjave, iako kažu da je, inače, zabranjeno govoriti za N1. Niški naprednjaci ovih dana govore otvorenije nego ikada, o nepotizmu, potencijalnoj korupciji i nezadovoljstvu radom funkcionera iz svojih redova. Među niškim naprednjacima postoje problemi zbog kojih pozivaju vrh stranke da reaguje.

„Dobio sam nekoliko udaraca u predelu lica, dobijam nekoliko ogrebotina, dobijam udarac u lakat“, kaže član SNS Marko Simov.

Povezane vesti

„Desio se incident u kome je jedna osoba pokušala da tuče mene, njega zaista niko nije ni dodirnuo, kamoli udario“, odgovara odbornik Miloš Banđur.

Centar Niša. Nišlije slušaju Mitra Zorića koji na uobičajenom mestu za nastup kroz svoje i pesme drugih autora komentariše aktuelnu političku situaciju. Danima slušaju i dve različite verzije događaja u SNS-u u kome su učestvovali:

Marko Simov – dugogodišnji član SNS-a, bez funkcija, zadužen za informisanje, angažovan oko društvenih mreža.

Miloš Banđur – bivši zamenik gradonačelnika Niša ispred SNS-a čiji je bio i poslanik, sada je odbornik.

Različito opisuju isti događaj – incident između njih dvojice u stranačkim prostorijama na Ledenoj Steni.

Ko je koga udario utvrđivaće istraga. Mi smo istraživali šta je pozadina i da li dobro čuvane tajne niških naprednjaka izlaze na površinu.

S obzirom na to da ova stranka 10 godina ima sve poluge vlasti u gradu, interesovanje javnosti je veliko za ono što se unutar nje dešava.

„Dešava se da ima nekoliko struja, koordinator nema autoriteta da ih dovede u red, ali su svi zakačeni na Draganu Sotirovski“, ocenjuje Simov.

Simov i Banđur se ovde slažu, Sotirovski je u centru sukoba, ali njenu ulogu ne tumače isto.

Banđur kaže – ono što se desilo u prostorijama stranke epilog je situacije iz skupštine Grada Niša, kada su se odbornici SNS-a na sastanku grupe pred sednicu, usprotivili predlogu iz Gradske kuće da investitori ubuduće mogu parking mesta uz zgrade da otkupe i promene im namenu.

„U gradu nemamo dovoljno parking mesta. Parkiranje je jedan od gorućih problema u Nišu. Odluka je nezakonita, nelogična i šteti interesu gradjana Niša. Mi smo na odborničkoj grupi skočili protiv te odluke. Ustali smo gotovo svi“, naglasio je Banđur.

I odluka nije prošla, a usledio je, kaže Banđur, napad gradonačelnice.

„Gradonačelnica nije navikla da bilo ko spori sa njom. Na naš stav da to nije dobro ona je vrlo drsko odgovarala svima. Meni je rekla da kao raseljeno lice ili izbeglica sa Kosova nemam prava da joj odredjujem šta će ona da radi u svom gradu. Ja sam nju podsetio da je došla iz Soko Banje“, dodaje Banđur.

I tako javnost prvi put čuje kako se odlučuje i šta govori između onih koji u gradu donose odluke.

Simov, međutim, veruje u odluke Sotirovski i tvrdi da je članstvo bez razloga napada.

„Mislim da im je ona meta jer radi. Zato što je posle 40 godina, ako mi verujete, asfaltirala ulicu na Ledenoj Steni. Pitali smo sve gradonačelnike. I Perišića i Bulatovića i tog Banđura, koji mi je rekao asfaltiraćeš ti jednog dana kada budeš moćan“, kaže Simov.

N1: Razumete kako to zvuči. Gradonačelnici ne asfaltiraju ulice, to bi trebalo da bude deo plana uređenja grada.

Simov: „Apsolutno ste sve u pravu, kada bi imali takvo političko uređenje kakvo vi zamišljate“.

Uređenje kakvo zamišljamo opisano je u najvišim pravnim aktima države Srbije.

U ovom uređenju, po izjavama sagovornika, odluke se ne donose u institucijama.

„Svi mi smatramo da nije u redu da kada se dođe na javnu funkciju da se vodi računa samo o članovima porodice i njihovom zbrinjavanju. Znate da je njen suprug od kad je ona na funkciji promenio tri radna mesta i od običnog radnika u Gerontološkom, preko EPS-a, stigao do regionalnog direktora Poštanske štedionice. Znate da je zetu dodelila socijalni stan koji se sada izdaje za 400 evra mesečno, sin dobio stipendiju ministarstva. Ponašanje njenog supruga kada je nasrnuo na inspektora u jednoj kafani je nas sve…“, kaže Banđur.

N1: To nije procesuirano. Snimak je nestao.

Banđur: Taj incident se dogodio.

O tom incidentu policija već skoro dve godine nije odgovorila na novinarska pitanja.

„Umesto da bude kriv onaj ko je napao policajca na radnom mestu ispao je kriv inspektor i svi policajci, jer je gradonačelnica tada pozvala ministra policije Nebojšu Stefanovića koji je poslao unutrašnju kontrolu da pokažnjava policiju“, istakao je Banđur.

Da li je i koga zvala? Šta kaže na optužbe koje na njen račun dolaze iz njene stranke, posle neodgovorenih poziva otišli smo da pitamo i lično. Kažu, nije tu do sledeće nedelje.

„Ono što ja znam je da je uzela dve nedelje odmora. Svi članovi njene porodice su uzeli dve nedelje odmora. Neki su valjda na Maldivima, neki u Kataru prate Svetsko prvenstvo u fudbalu. Gradonačelnica je još izvesno vreme van zemlje na odmoru“, navodi Banđur.

Za to vreme Mitar Zorić ispred gradske kuće peva:

„I sad je otišla, sa granice preko i negde daleko i neka je…

I sad je otišla, nije ovde med i mleko,
al nek zna da ipak neko čeka je…“.

Čekamo odgovore – peva popularni niški umetnik Mitar Zorić ispred sedišta gradonačelnika u Nišu.

Iz centrale SNS nisu odgovorili na pitanja N1 o tmurnim događajima među njihovim članstvom u Nišu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare