Niški most u bojama srpske zastave, gradonačelnica odgovara na kritike javnosti

Vesti 04. avg 202112:38 7 komentara
Južne vesti/Vanja Keser

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će Tvrđavski most za sada biti osvetljen u bojama srpske zastave, a da će drugim bojama svetleti posebnim danima, poput Dana borbe protiv raka dojke i Dana epilepsije.

Osvetljenje, po završetku obnove mosta, koje je najpre bilo pink, potom zeleno, plavo, žuto i na kraju u bojama srpske zastave, izazvalo je burnu reakciju građana Niša, a društvene mreže preplavljene su negativnim komentarima na račun boje svetla i ideje da se osvetli ograda mosta koja grad spaja sa Tvrđavom starom oko 2.000 godina.

Građani su proteklih dana iznova licitirali u kojoj boji će ograda mosta biti tokom večeri, uz primedbe da sredina mosta nije uopšte osvetljena i da se preko reke prelazi u mrklom mraku.

Prilikom obilaska dela Bulevara Nemanjića na kojem se gradi novi park, Sotirovski je kazala da je projektom predviđeno da se osvetljenje postavi ispred i iza mosta, ali ne i na samom mostu, a ti radovi, dodala je, trebalo bi da budu vrlo brzo završeni.

„Mislim da su to projektanti lepo zamislili i da je to spoj tradicionalnog i modernog. Naravno, uvek ćete imati različita mišljenja. Da smo postavili baklje koje svetle noću, u duhu Tvrđave, mislim da mnogi ne bi bili zadovoljni“, izjavila je Sotirovski.

Povodom brojnih komentara na društvenim mrežama na račun izgleda i osvetljenja mosta, Sotirovski je kazala da se rukovodi narodnom izrekom „da o ukusima ne treba raspravljati“ i „da je lepota u očima posmatrača“.

„Ukoliko želite da vidite da je nešto lepo, biće vam lepo, ako ne, onda ćete da ružite i ono što je najlepše. Različiti smo ljudi, različita su mišljenja, ali su za vrlo veliku osudu komentari u kojima se ljudi služe psovkama i uvredama i na nacionalnoj osnovi i verskoj pripadnosti“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku najvažnije to što su i trg i most završeni tako da mogu spremni da dočekaju Nišvil, Filmske susrete, Dane vina i Dane turizma i sve one manifeacije koje se u Nišu pripremaju za avgust i septembar.

„Na trgu i mostu još nije definitivno sve završeno, čiste se stakla, zameniće se kocke koje su ulegle i očekuje nas postavljanje klupa po ugledu na one iz Barselone. Mnogi su pogrešno razumeli, nismo ih kupovali u Barseloni, samo su napravljene po uzoru na one koje su tamo postavljene“, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša odbacila je navode opozicionih stranaka da je cena rekonstrukcije mosta i trga tajna i navela da su radovi na trgu, mostu i uređenju parka ispred Gradske kuće koštali 253 miliona dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare