Niš gradi parking pored škole, decu će od buke i zagađenja braniti tuje

Vesti 26. maj 202212:28 3 komentara
N1 Beograd

Gradnja parkinga pored Osnovne škole "Sveti Sava" u Nišu, kojoj se protive roditelji i učenici, ipak će biti nastavljena, najavili su predstavnici grada. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da izgradnja nije protivzakonita, kao što roditelji tvrde.

Pročitajte još:

„Nismo dužni da radimo Studiju zaštite životne sredine, jer se radi o parkingu sa 200 mesta, a studija je potrebna za parkinge koji imaju više od 1.000 mesta. Osim toga nije tačna ni informacija da parking mora da bude udaljen 50 metara od škole“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da građevinski radovi na izgradnji humanitarnog parkinga još nisu počeli i da su u toku pripremni radovi. „Onog trenutka kada krenu gradjevinski radovi, biće postavljena tabla, a biće izdata i građevinska dozvola“, izjavila je Sotirovski.

Pomoćnica gradonačelnice za građeviski sektor Marina Živulović Petrović izjavila je da građevinska dozvola za rad na parkingu još nije potrebna.

„Kada počnu da se izvode radovi koji po zakonu podležu građevinskoj dozvoli, ona će biti i izdata. Radovi koji se sada izvode odnose samo na otklanjanje humusa i ravnjanje terena“, objasnila je Živulović Prvulović.

Ona je kazala da izgradnjom tog parkinga deca neće biti ugrožena.

„Neće biti ni buke niti zagađenja vazduha zbog parkiranja. Da bi smo sprečili bilo kakvo zagađenje i buku, zasadićemo tuje prema školi koje će biti na razmaku od 80 centimetara i visine 1,2 metra“, rekla je Živulović Prvulović. Dodala je da će pored parkinga biti postavljena ograda kako bi se sprečilo da deca prilaze tom prostoru.

Roditelji i učenici škole „Sveti Sava“ su dva puta protestovali zbog najavljene gradnje parkinga i pokrenuli peticiju da se gradnja zaustavi.

Oni zahtevaju da na tom prostoru kao nekada bude park sa biciklističkim poligonom. Upozorili su da važeći propisi ne dozvoljavaju da „izvori buke i zagađenja“ budu na manje od 50 metara od škole, a parking bi bio izgrađen na samo 20 metara od škole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare