Ninić: Tužilaštvo bi trebalo da istraži otkrića KRIK-a o računima u Švajcarskoj

Vesti 28. feb 202214:43 1 komentar
N1

Advokat Ivan Ninić izjavio je da bi tužilaštvo trebalo da istraži otkrića KRIK-a o tajnim računima u Švajcarskoj, ali da ne očekuje da se to desi jer bi se time, kako kaže, otvorila "Pandorina kutija korupcije".

Račune u Švajcarskoj imali su bivši i aktuelni javni funkcioneri, saradnik narko-bosa, biznismeni, kao i sudija, otkrila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u medjunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“.

Povezane vesti:

Ninić je rekao da bi tužilaštvo trebalo da proveri otkrića KRIK-a da su javni funkcioneri, među kojima bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović i sadašnji direktor „Puteva Srbije“, imali i do dva miliona franaka na tajnim računima u švajcarskoj banci.

„Ne očekujem da će se to desiti zato što se time otvara Pandorina kutija. Nisu samo ovi funkcioneri u toj kategoriji, verujem da mnogi iz sadašnje vlasti funkcionišu na ovaj način i nije im u interesu da otvaraju ovu temu“, kazao je Ninić za KRIK i dodao da građani imaju utisak da se novac od korupcije u velikim infrastrukturnim projektima preliva na ofšor račune jer „niko neće da rizikuje da taj novac drži u Srbiji“.

Odgovor Dragoslava Petrovića koji je negirao da je imao račun sa gotovo dva miliona franaka u švajcarskoj banci, Ninić ocenjuje kao neozbiljan i podseća da je Petrović bio na značajnoj funkciji i učestvovao u finansiranju kapitalnih projekata.

„Petrović je potpuna misterija jer količina novca koja se spominje ne može biti u korelaciji ni sa njegovim prihodima niti imovinom koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije“, naveo je Ninić.

Zoran Drobnjak bi, dodao je Ninić, kao aktuelni funkcioner trebalo Agenciji ili tužilaštvu da objasni poreklo pola miliona švajcarskih franaka koje je čuvao na računu u ovoj zemlji.

„Agencija ima osnova da otvori postupak, a ako ona nema kapacitete da utvrdi poreklo novca trebalo bi da se obrati tužilaštvu“, istakao je Ninić.

Ipak, Ninić ističe da ne veruje da će ijedna institucija reagovati s obzirom da to nije u interesu vlasti.

„Ova vlast neće da ustanovi princip provere ovih navoda jer time seče granu na kojoj sedi“, zaključio je advokat.

Istraživanje „Švajcarske tajne“ u kojima su učestvovali brojni svetski mediji, među kojima i KRIK, zasnovano je na procurelim podacima o računima u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ koje je izvor dostavio novinarima. Među vlasnicima računa novinari su otkrili kriminalce, diktatore, obaveštajace, ljude pod sankcijama, kao i političare s ogromnim bogatstvom.

KRIK je u okviru ovog istraživanja analizirao račune srpskih državljana i otkrio da su, između ostalog, klijenti švajcarske banke bili Petrović i Drobnjak, ali i Rodobljub Radulović, saradnik narko-bosa Darka Šarića, Bojan Krišto, saradnik bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Milutin Lević, bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a, kao i sudija Milena Trgovčević-Prokić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare