Ninić: Prijava će verovatno biti odbačena, Vučević napravio proceduralnu grešku

Vesti 03. avg 202113:11 > 16:01 44 komentara

Advokat Ivan Ninić smatra da će krivična prijava, koju su Miloš Vučević i Đorđe Komlenski podneli protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, najverovatnije biti odbačena bez izvođenja ozbiljnih dokaznih radnji.

Ninić je objasnio da je krivična prijava inicijalni akt optuženja i da može da je podnese svako, ali da to najčešće radi policija. Nakon predaje, kako navodi, tužilac preduzima radnju tužilačke istrage i odlučuje da li će ići na utuženje ili odbacivanje.

Povezane vesti:

„Vučević svoju prijavu bazira na osnovu medijskih napisa, čak odabranih medija, ali gradonačelnik Novog Sada je ujedno pravnik i ne bi smeo da pravi proceduralne greške. Prijavu podnosi Republičkom javnom tužilaštvu koje nije ni mesno a ni stvarno nadležno. Republičko javno tužilaštvo nadzire rad nižih tužilaštava, preduzima mere u cilju ustavnosti i zakonitosti i postupa po vanrerdnom pravnom leku, nema nikakvu nadležnost po ovom slučaju“, objašnjava Ninić.

Kako navodi, sada prijavu preuzima tužiteljka Zagorka Dolovac, koja treba da se upozna sa sadržajem i da je delegira mesnom ili nadležnom tužilaštvu.

„Ovo vidim kao performans, imali smo ga i u slučaju afere Jovanjica, ne verujem da Vučević nije upoznat s procedurama. To sad treba da se eksploatiše u tabloidima, a verovatno će se staviti takča da nema elemenata krivičnog dela. Vlast tako funkcioniše, ovo smo već videli, drugi put sprovode operaciju kontrole štete, nekad su to radili poligrafom“, dodaje.

Smatra da je ceo performans poruka šta vlast misli o pravosuđu.

„Tužilac je mogao i samostalno da pozove određene aktere koje su pominjali u istragama i izvede određene zaključke. Tužilaštvo je paralisano. Zamislite podnosite prijavu Zagorki Dolovac koju ste pre neki dan reizabrali. Neka veza između najviših predstavnika vlasti i Belivuka postoji, tužilac tu vezu nije istražio, a imao je prostora i vremena. Jedan iskaz datira od 7. jula, nakon toga predstavnici vlasti počinju da gostuju na televizijama gaseći požar. Onda ministar policije kaže čućete to i to, saznaćete to ti to… Kako neko ko nije učesničk krivičnog postupka može da bude upoznat s iskazom“, pita se Ninić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare