Ninić: Pričaju nam bajke da je policija samostalna, omogućiti Vukomanoviću rad

Vesti 28. sep 202218:459 komentara
Izvor: N1

Advokat Ivan Ninić govorio je u Danu uživo o slučaju kriminalističkog inspektora Milana Vukomanovića iz Kragujevca, koji je, kako je preneo BIRN, postao "žrtva odmazde", nakon što je, po nalogu Tužilaštva, krenuo da istražuje poslove povezane sa Slobodanom Tešićem, a potom odbio da odustane od istrage, kada je to traženo od njega, Ninić navodi da mu je rečeno da je to traženo "odozgo", kao i da je važno reći šta je to "odozgo".

Ninić je objasnio ko je inspektor Milan Vukomanović.

„To je čovek koji je svoj život i karijeru vezao za policiju. Nije pre toga bio kondukter, konobar, on je čovek koji se školovao, danas je po činu major. On u ovom slučaju je neko ko samo radi svoj posao savesno i odgovorno, radi ono za šta prima platu“, kaže Ninić.

Objašnjava da je Vukomanović 7. februara dobio u rad predmet po zahtevu VJT u Kraljevu.

Pročitajte još

„Vidi se da je njegov rad odobren na tom predmetu, pristupio je poslu, obavio određene razgovore sa zaposlenima u Zastavi. Prethodno je DRI vršila reviziju poslovanja za 2020. godinu u Zastavi oružje, i nije mogla da dođe do ugovora između te i firme Slobodana Tešića. Na sva pisanja Zastave, Tešićeve firme su se oglušile i rekle da je to poslovna tajna. Tužiocu to budi sumnje, Vukomanović dobija predmet i uočava da čak ni on ne može da dođe do dokumentacije“, kaže.

On je, kaže Ninić, 15. aprila napisao zamolnicu da kolege iz Beograda uđu u te ugovore.

„Njega 20. aprila u kancelariju poziva izvesni Miroslav Simović, koji je šef jedinice za finansijske istrage, čak nije ni nadređeni Vukomanoviću, a tu je prisutan i nadređeni. Simović mu je tad rekao ‘obustavićeš svaki rad, podnećeš izveštaj u ovoj fazi, jer je to naređeno odozgo’. To znači da dolazi iz vrha UKP“. kaže Ninić.

Dodaje da je već evidentno da „neko od nadređenih u Beogradu ofira Vukomanovića“.

„To je predmet koji je prošao ispod radara u trijaži, oni su videli kakve će posledice to imati, oduzimaju mu predmet na taj način gde Simović kaže ‘ili ćeš završiti istragu ili ću podneti disciplinsku tužbu’. Vukomanović to odbija i piše prijavu protiv Simovića, a nakon toga dobija rešenje o premeštaju“, kaže Ninić.

Navodi da mu je tada oduzeta značka, pištolj, lisice…

„Kažu ‘to više tebi ne treba’, kažu da je administrativni radnik“, kaže Ninić i dodaje da se on uključio u fazi dobijanja statusa uzbunjivača.

„Kada se vratio na posao, posle dva dana ga je sačekao nalog kojim je upućen u kragujevačku policiju, na poslove opšteg kriminaliteta, gde je on počeo karijeru pre 15 godina“, kaže.

Ističe da su njegove kolege frapirane i da kažu da se prepoznaju i da im se „lepe stikeri“.

„To znači da postoji predmet i da postoji napisano rukom kako ćete postupati u predmetu, pa se navodi ‘i ako ima krivičnog dela, pisaćeš da nema'“, kaže Ninić.

Dodaje da je bitno da Simović kaže šta znači „odozgo“. Očekujem da bude podignuta optužnica kao što je podignuta protiv Dijane Hrkalović i Gorana Papića, jer ćete samo na taj način pokazati ljudima u UKP da mogu da rade. Očekujem da se Vukomanoviću omogući da radi“, kaže.

Prema Ninićevim rećima, „pričaju nam bajke da je policija samostalna“.

„Da može da radi, zbog toga radnici Krušika primaju plate iz kredita, zbog toga Zastava Kragujevac duguje milione evra poreza, jer ne znamo šta je u pozadini, i koliko se neko ugradi u proizvode Zastave i Krušika, bez posledica, bez delotvornih istraga, uz stradanje onih koji to treba da otkriju i spreče“, kaže Ninić.

Komentari

Vaš komentar