Ninić: Nedostaju dokumenta u slučaju Cvijan, spisi „očerupani i prepakovani“

Vesti 18. feb 202218:40 > 18:45 34 komentara
N1

Advokat Ivan Ninić kaže za N1 da je posle 10 meseci, po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dobio uvid u spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koji se tiču okolnosti smrti Vladimira Cvijana i da smo, kako je rekao, praktično na početku. "Posle godinu dana, treća žalba je uložena, omogućen mi je uvid u spise predmeta. Ja sam prihvatio i jutros sam izvršio uvid u spise, mislim da nisam još napustio zgradu tužilaštva, a tužilaštvo je već izdalo da mi je omogućilo uvid u spise. To je daleko od spisa, nema popisa akata u tom predmetu, sve je u fotokopiji, nedostaju dve službene beleške policije, ne znamo šta je njihova sadržina, nedostaje još par dokumenata, ja ću se žaliti povereniku, nema ni govora da mi je ceo spis stavljen na uvid", rekao je on u Danu uživo.

Dodaje da tužilaštvo u januaru 2018. godine kada je pronađeno telo Cvijana nije preduzelo ništa od dokaznih radnji da bi rasvetlio slučaj.

„Pouzdali su se u izveštaj policije, izveštaj Zavoda za sudsku medicinu i postupajućeg zamenika višeg javnog tužioca. Postupak je obustavljen, zaključila je da nema nasilja, sve dok javnost nije saznala šta se desilo sa Cvijanom. Nakon toga, sa distancom predmet je dopunjen“, kazao je Ninić.

Objašnjva koje je bilo obrazloženje tužilaštva zbog koga ranije nije mogao da dobije uvid u spise.

Povezane vesti:

„Tužilaštvo je smatralo da Cvijan uživa pravo na ugled i čast i da sve što se odnosi na njegovu smrt štiti Zakon podataka o ličnosti. Ipak preteže interes javnosti, nijedan dokument do danas nije učinjen dostupan javnosti, ne samo da su mi dokumenta data selektivno nego je reč o kopiji – ne samo da je očerupan i prepakovan, ovo prevazilazi kapacitete tužilaštva, ovo je pitanje koje jedino može da se raspetlja ukoliko bi se osnovala stručna komisija, koja bi sagledala sve, posebno sukob sa vrhom SNS, napuštanje Srbije i njegov povratak“, smatra on.

Ninić se podsetio 2014. godine kada je upoznao Vladimira Cvijana.

„Dobio sam poziv da se upoznam sa njim, sat vremena smo popili kafu, dogovorili smo se da budemo u komunikaciji. On je planirao političku karijeru, tvrdio je da ima informacije koje mogu da uzdrmaju režim, on je neko ko je znao srce sistema, kako funkcioniše SNS, naročito trgovina sa krivičnim predmetima i istragama, tu su ogigledno bile neke transakcije.Imajući te okolnosti u vidu on je bio nezgodan svedok, ko može da nanese ozbiljnu štetu SNS. On nakon te 2014. godine nestaje, niko ne zna gde je, zašto je morao da napusti zemlju, zašto svoj život ne može da nastavi u Srbiji, a obećao je da će tako biti. Ja i kao čovek i advokat ne mogu da prihvatim ovu verziju“, rekao je Ninić i dodao da se Cvijan i 2014. godine osećao nebezbedno i da je pronašao njegovu prijavu gde mu je prećeno.

„Ako mu je porodica bila na prvom mestu, onda je jasno zašto porodica ćuti, zašto ćute roditelji. Ja te ljude ne mogu da osuđujem, žele mirnu starost i ne žele probleme. Ovo su pitanja za institucije i meštovitu stručnu komisiju, koja bi imala i stručnjaka iz sudske medicine, pošto mu je leš kremiran“, zaključio je advokat Ivan Ninić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare