Ninić: BIA mora da odgovori da li je Cvijan bio na merama praćenja

Vesti 23. jun 202112:463 komentara
Izvor: N1

Advokat Ivan Ninić izjavio je da je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) da u roku od 15 dana ponovo rešava o njegovom zahtevu za podatke o eventualnom tajnom nadzoru i praćenju advokata Vladimira Cvijana.

POVEZANE VESTI

Ninić je od BIA tražio da odgovori da li je Cvijan bio „na merama“ po napuštanju Srpske napredne stranke (SNS) 2013. godine, a ako jeste, na čiji predlog je BIA sprovodila mere, u vezi s kojim krivičnim delom, i da li je i kojem tužilaštvu podnet izveštaj o sprovedenim merama tajnog nadzora i praćenja.

„Na ta pitanja BIA nije dala jasan odgovor, nije rekla ni da jeste, ni da nije. Odgovor BIA je dvosmislen, naveli su da oni ne raspolažu podacima na osnovu kojih ja mogu ostvariti pravo u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Čitajući odgovor BIA, stekao sam utisak da ta služba prikriva podatke“, rekao je Ninić.

On je naveo da je poverenik za informacije od javnog značaja naložio i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da ponovo odlučuje o njegovom zahtevu da mu se omogući uvid u spise predmeta Cvijan.

„Nemoguće je da se u predmetu Cvijan nalazi samo obdukcioni nalaz, koji je bio dostupan isključivo tabloidu Srpskom telegrafu“, rekao je advokat.

Bivši funkcioner Srpske napredne stranke, advokat Vladimir Cvijan nađen je mrtav u Dunavu 5. januara 2018. godine. Međutim, za Cvijanovu smrt se saznalo tek tri godine kasnije.

Komentari

Vaš komentar