NIN: Kako je prikrivana i zataškavana istina o rušenju u Hercegovačkoj ulici

Vesti 10. feb 202208:52 7 komentara
N1

Više od godinu dana Više tužilaštvo nije ni pokušalo da otkrije kakvu su ulogu u prikrivanju istine o rušenju u Hercegovačkoj imali visoki državni, policijski i gradski funkcioneri Nikola Selaković, Dijana Hrkalović, Vladimir Rebić, Veselin Milić, Zvonko Kostić, Nemanja Stajić i Sonja Božović i nekada bliski saradnik Nebojše Stefanovića i vlasnik tabloida, piše nedeljnik NIN u novom broju.

POVEZANE VESTI:

Policajac Goran Stamenković, za sada jedini osuđeni zbog toga što policija nije reagovala kada su u izbornoj noći, između 24. i 25. aprila 2016. „fantomi“ zarobili građane i rušili u Savamali, u iskazu Prvom osnovnom tužilaštvu priznao je da je krivicu za tu, još do kraja nerasvetljenu aferu, prihvatio na nagovor ljudi iz tadašnjeg i sadašnjeg vrha vlasti, navodi se tekstu.

U iskazu tužilaštvu, u koji je NIN imao uvid, Stamenković konkretno pominje Nikolu Selakovića, sadašnjeg ministra spoljnih poslova, koji je u vreme rušenja u Hercegovačkoj bio ministar pravde u Vladi premijera Aleksandra Vučića, kao i gradske funkcionere Nemanju Stajića, aktuelnog sekretara za poslove legalizacije objekata u Beogradu i Sonju Božović, sekretarku gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda.

Uz njih, Stamenkovića su, prema njegovim rečima, nagovarali da prihvati krivicu za slučaj Savamala i visoki funkcioneri policije Dijana Hrkalović (bivša državna sekretarka MUP-a, koja je trenutno u pritvoru zbog optužbi za neka druga krivična dela), Vladimir Rebić (od decembra 2016. do istog meseca prošle godine bio je direktor policije), Veselin Milić (bivši i aktuelni načelnik Policijske uprave za grad Beograd), Zvonko Kostić (načelnik Dežurne službe beogradke policije) i Aleksandar Papić, nekada bliski saradnik Nebojše Stefanovića (u to vreme bio je ministar policije, a sada je ministar odbrane) i suvlasnik tabloida Objektiv, piše NIN.

Stamenković je tužiocu rekao da su mu članovi ove „pregovaračke ekipe“, u zamenu za preuzimanje krivice za slučaj Savamala, ponudili da mu pomognu da legalizuje dve nelegalne višespratnice koje je ovaj policajac gradio bez potrebnih papira u beogradskom naselju Mirijevo, koje pripada opštini Zvezdara, u kojoj je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena starih stanova 1.459 evra po kvadratnom metru, navodi nedeljnik.

Manje od šest meseci pošto je šef smene beogradske policije u noći rušenja u Savamali, Goran Stamenković, priznao da je kriv zato što nije poslao policajce da zaustave bespravno rušenje, nakon prijava građana, njegova nelegalna četvorospratna zgrada, koju je izgradio u Mirijevu, je legalizovana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare