NIN: Državne fabrike propadaju, a trgovci oružjem šire imperiju

Vesti 20. okt 202212:32 10 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok domaća preduzeća iz namenske industrije propadaju i svake godine beleže milionske gubitke, jedan od finansijera Srpske napredne stranke, koji se nalazi na crnoj listi SAD, Slobodan Tešić, novac zarađen trgovinom oružjem ulaže u izgradnju i kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu, piše NIN i dodaje da je u posao sa nekretninama uključena i njegova porodica.

NIN, naime, otkriva da su, u drugoj polovini ove godine, njegove dve ćerke, Danijela Vasilijević i Jelena Petrović, postale vlasnice prostora u Palati Albanija, koja je sagrađena 1939. i ima tretman kulturnog dobra Srbije.

„Prema zapisima iz katastra, njih dve dele vlasništvo nad prostorom od ukupno 381 kvadratnog metra, od čega je 175 kvadrata prizemlja i 206 kvadrata podrumskog prostora. Upravo je januara 2022. taj deo Palate Albanija ponuđen na prodaju po procenjenoj ceni od 3,88 miliona evra“, podseća NIN i navodi da nije poznato za koju su sumu Tešićeve ćerke postale vlasnice dela kulturnog dobra u srcu glavnog grada.

Na lokaciji jedne od dve otkupljene vile, na investitorskoj tabli može se videti da Tešić sa suprugom Živanom finansira izgradnju vile od oko 1.600 kvadrata u Ulici Mihajla Mike Jankovića, dodaje NIN. Tu vilu, koja je bila u vlasništvu Vlade Srbije, a kojom je raspolagalo državno preduzeće DIPOS, Tešić je otkupio u julu 2021, otkrio je portal Nova.rs. Pre toga Tešićeva supruga, takođe kao jedini ponuđač, kupila je od DIPOS-a državnu vilu u Maglajskoj ulici, piše NIN.

Ime jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu našlo se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije još 2015. Tada je Savet podneo detaljan izveštaj o brojnim neregularnostima prilikom zakupa vila i stanova u državnoj svojini.

U tom izveštaju se konstatuje da su se državne vile izdavale i bez javnog konkursa, a i ugovorene zakupnine su u nekim slučajevima bile manje od tržišnih. Taj izveštaj je savet prosledio i Vladi Srbije, koju je tada vodio Aleksandar Vučić, ali do danas Vlada nije reagovala, navodi NIN.

Savet je tada utvrdio da je među zakupcima državnih vila u Diplomatskoj koloniji na Dedinju bilo i preduzeće Partizan tek, u vlasništvu Tešića. Uz to, prema javno dostupnim podacima, on preko preduzeća čiji je vlasnik koristi i dalje tri vile u Diplomatskoj koloniji, a jednu od njih koristi Fondacija Humana srca, koju vodi njegova ćerka Danijela Vasilijević, piše NIN.

Takođe ovaj nedeljnik navodi da je, pre nego što je Tešić 2017. dospeo na crnu listu SAD, koristio veliki poslovni prostor i u Ulici Tadeuša Košćuška.

Tešić i njegova porodica su, prema za sada otkrivenim podacima, vlasnici i brojnih objekata u Srbiji. Tako je krajem novembra 2021. firma za proizvodnju peleta Sperou, u vlasništvu porodice Tešić – njega, njegove supruge i njihove dve ćerke – imala prezentaciju plana za izgradnju novog poslovnog objekta u opštini Varvarin. U jednom od najvećih turističkih centara Srbije, na Zlatiboru, Tešić je vlasnik vile čija je površina veća od 500 kvadrata, navodi NIN.

Više o napred navedenom, ali i o spisku nekretnina u vlasništvu direktora Zastava oružja Mladena Petkovića i njegove supruge možete pročitati u novom broju nedeljnika NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare